Rioned is de laatste jaren enorm gegroeid en uitbreiding was dan ook noodzakelijk. Om deze uitbreiding te realiseren is een tijd geleden al Project 2020 in het leven geroepen. Onderdeel van Project 2020 is ook de uitbreiding van de testruimte bij Rioned.

Rioned stelt hoge eisen aan de kwaliteit van rioolreinigingsmachines. Met een eigen testruimte en testprotocollen voor iedere machine waarborgen we de kwaliteitseisen. Wij testen en controleren iedere machine uitvoerig voor deze wordt geleverd aan de klant. We spreken met Kees van Giersbergen, Manager Production bij Rioned, over de vernieuwde in-house testruimte en op welke manier optimale kwaliteit van de rioolreinigingsmachines gegarandeerd wordt.

Sinds wanneer heeft Rioned een eigen testruimte?

‘’Toen Rioned zich in 2001 in het pand aan de Centaurusweg in Tilburg vestigde, is de testruimte ook direct gerealiseerd. Die is namelijk noodzakelijk om alle machines uitvoerig te testen. In deze ruimte werd destijds alleen proef gedraaid. Sinds 2012 hebben we ook een high-tech teststation om allerlei metingen te doen. Het teststation is het resultaat van een onderzoek door HBO studenten van de HTS en is volledig op maat gemaakt.

Met de komst van dit teststation hebben we onszelf ook normen opgelegd in de vorm van een maximale druk en opbrengst in liters water per minuut. Hieraan moet de machine minimaal voldoen. Om die norm te behalen heb je uiteraard de juiste meetapparatuur nodig.

De testresultaten uit deze metingen hebben ook al geleid tot diverse machine-optimalisaties. Door de uitkomsten van de metingen kunnen we de prestaties van machines verbeteren.’’

Dat klinkt professioneel. Waarom was er nu eigenlijk een nieuwe testruimte nodig?

‘’Vanwege de groei die we de laatste jaren doormaken werd de ruimte te klein. En ook de werkomstandigheden waren in de oude situatie niet meer goed genoeg voor zowel de medewerkers als de machine.

De uitbreiding is een overkapping van 125m3 boven een vloeistofdichte vloer. Om de machine goed te testen op lekkage is het belangrijk dat in een droge omgeving te doen. Wat natuurlijk het allerbelangrijkst is is dat we onze medewerkers goede werkomstandigheden bieden.

Daarnaast was het ook vanuit milieutechnisch en maatschappelijk oogpunt beter om de ruimte aan te passen. We hebben nu een systeem ingebouwd waardoor een gedeelte van het gebruikte water opgevangen wordt en hergebruikt kan worden.’’

‘’De vernieuwde testruimte is nu een centrale ruimte waar alle Rioned rioolreinigingsmachines getest worden. Wij zoeken continue naar de hoogste standaard in kwaliteit en op deze manier kunnen we die ook garanderen aan onze klanten.’’

Wat wordt er zoal gedaan in deze testruimte?

‘’Voor elke machine is er een zogenoemd proefdraai-protocol, waar de specifieke testgegevens en checkpoints in staan. Als de machine uit productie komt, wordt die gevuld met oliën en koelmiddelen. Daarna start het proefdraaien. Tijdens het proefdraaien worden alle processen doorlopen en gecheckt zoals bijvoorbeeld de aandrijving, brandstoftoevoer, waterdichtheid van het leidingssysteem en verbindingen. De monteur die deze tests met de machine doorloopt is ook de monteur die de machine geassembleerd heeft.  

In totaal duurt het ongeveer 2 uur om alle testprocessen te doorlopen. Vervolgens wordt de machine aan het teststation gehangen en wordt alles uitgelezen. Het station controleert alle ingestelde parameters om zo een maximale output van de capaciteit te realiseren.’’

‘’Als deze tests zijn afgerond gaat de machine terug naar de supervisor, die dan nog de eindcontrole op bepaalde veiligheidsaspecten uitvoert en uiteraard checkt of alle tests succesvol zijn doorlopen. Dan wordt de machine met een aantal belangrijke gegevens zoals typenummer en motor/pomp nummer in ons systeem geregistreerd.

Alle gegevens worden in het systeem bewaard en de testgegevens worden hier ook aan gekoppeld. Op deze manier kunnen we ook voor een goede aftersales zorgen. Het is eigenlijk een soort medisch dossier wat we bijhouden voor onze machines. ‘’

Wilt u meer weten over onze hogedruk rioolreinigingsmachines en de kwaliteit daarvan? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel 013-5479100.