Nederland kreeg het afgelopen zomer goed voor de kiezen. Code oranje in grote delen van het land. Extreme regenval en dat heel vaak. Putdeksels kwamen omhoog en wc's stroomden over. De gemeente Tilburg vroeg zelfs dringend om toiletten niet meer door te spoelen. Wat op vier hoog in de wc-pot verdween kwam bij bewoners op de begane grond via hun toilet omhoog.
Wateroverlast
Het klimaat verandert
We moeten er rekening mee houden dat het aantal zeer hevige buien toeneemt. Ons klimaat verandert en dat merken we. Het Nederlandse weer wordt steeds natter. Maar ons rioolstelsel hoeft daarom niet verbeterd te worden. Het Nederlandse rioolstelsel heeft genoeg capaciteit om het hemel- en afvalwater te verwerken. Ook in de toekomst. Alleen bij extreme regenval ontstaan problemen. Daartegen is geen kruid gewassen.
Wateroverlast, via TubantiaVerstopte afvoerputten
Verstopte kolk, Kitskensberg-HeideVeel vaker is wateroverlast op straat het gevolg van verstopte afvoerputten. Afval dat mensen op straat gooien komt in de straatputten terecht. Lege blikjes, plastic en andere rommel veroorzaken daar verstoppingen. Soms worden straatputten zelfs als afvalbak gebruikt. In de Roermondse wijk Kitskensberg-Heide Kitskensberg-Heide kunnen ze daarover meepraten. Na een flinke regenbui kwamen daar de hondenpoepzakjes de put uitdrijven. Kennelijk zien sommige hondenbezitters de straatput voor een poepemmer aan.