HD 50 compacte hogedrukreinigingsmachine (1973)

In 2016 bestaat Rioned 60 jaar! We blikken terug op belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van ons bedrijf. Eerder keken we al naar de beginjaren. Nu gaan we terug naar de tijd van The Cats, Den Uyl en Swiebertje: de 70-er jaren.

Rior, steeds steviger in het zadel

De jaren 70 zijn roerige jaren. We krijgen twee keer te maken met een oliecrisis. De gevolgen voor Nederland zijn niet mis. Ons land krijgt de ene na de andere economische crisis te verduren. Ingrijpende maatregelen, zoals een reeks autoloze zondagen, zijn noodzakelijk. Toch is het niet alleen kommer en kwel. Feyenoord behaalt in 1970 als eerste Nederlandse voetbalclub de Europacup. In de volgende drie jaar pakt Ajax die titel. Ook in de Nederlandse huizen verandert er van alles. Het koffiezetapparaat verschijnt massaal in onze keukens. Weg met die fluitketel en zo’n plastic filter op een potje. Voorzichtig verschijnen ook de eerste computers voor thuis. Peperduur nog en vooral voor rijke liefhebbers. Maar de toon is gezet, de wereld zal voorgoed veranderen. Dit zijn de jaren waarin Rior een ijzersterke positie in de markt voor rioolreinigingsapparatuur verwerft.

Hogedrukreinigingsmachines, compact en betaalbaar

De man achter de successen van Rior is Ad Smeulders. Ad is een echte verkoper en heeft grote ambities. Hij ziet snel in hoe belangrijk het is dat Rior met iets nieuws komt. In de woorden van Ad: “Er is dringend behoefte aan water. We moeten iets op de markt brengen om rioleringsbuizen met water te kunnen reinigen. Met verenmachines kunnen we verstoppingen in het riool wel losdraaien, maar daarna blijft er nog veel rotzooi achter. Er is een machine nodig om dat weg te spoelen. Geen grote dure machine, dat kan geen woningbouwvereniging betalen. We hebben kleine, betaalbare machines nodig, daar liggen onze kansen.” En zo ging Rior compacte en betaalbare hogedrukreinigingsmachines ontwikkelen.

Ad Smeulders
Ad Smeulders

Een nieuwe generatie rioolreinigingsmachines

Een van de eerste machines die Rior ontwikkelt is de HD 77, dit was een vrij grote hogedruk aanhanger. Al snel blijkt dat er behoefte is aan een kleine compacte unit. Vanuit deze behoefte wordt de HD 40 ontwikkeld, welke enorm succesvol op de markt wordt gezet, eerst in Nederland en daarna ook in andere landen. Even later wordt ook de HD 50 geintroduceerd, een kleine aanhanger, die binnen Europa veelvuldig wordt afgenomen. Het wordt een van de topproducten van Rior.

Ad Smeulders: “De ontwikkeling van die nieuwe hogedrukmachines ging niet zonder problemen. In eerste instantie lieten we Italiaanse membraampompen op de machines monteren, maar die waren zo slecht van kwaliteit dat we op zoek moesten naar een andere leverancier. Dat werd Lebo. Nog later zijn we overgestapt op Speck-pompen.”
Intussen staat ook de ontwikkeling van de verenmachines niet stil. Er komt een verenmachine met een verentransporteur. Ad Smeulders krijgt het idee op een vakbeurs in Parijs. Ad: “Er was een Amerikaanse machine waarbij de veer automatisch in- en uitgevoerd kon worden. Dat was het helemaal!

Gaandeweg ontstaat een nieuwe generatie machines. Rior luistert daarbij steeds naar de wensen van de klanten en past de machines zo goed mogelijk aan. De export groeit met sprongen en er komen Rior-dealers in het buitenland. Ad Smeulders had zich voorgenomen een zeer belangrijke rol te gaan spelen op de Europese markt. En dat is hem gelukt.

Meer weten over de geschiedenis van Rior BV / Rioned? Lees dan ook Rior BV / Rioned, geschiedenis van de beginjaren.