• Zakelijk

10 bijzondere reistips voor stoere rioolreinigers en hun families!

2e1ax polish entry 887358 906063859453341 391209643536888024 o

1. VAN OPEN RIOOL NAAR TOERISTISCHE TREKPLEISTER: BINNENDIEZE, DEN BOSCH

We beginnen dichtbij huis, in Den Bosch! Daar kun je een bijzondere boottocht maken op de Binnendieze. Waar de rivieren van London nu vaak tot het rioolstelsel behoren, is dit bij de Binnendieze precies andersom. We schreven eerder over de transformatie van de Binnendieze. Veel mensen weten niet dat de Binnendieze tot 1969 werd gebruikt als open riool. Omdat drinkwater toen onbetrouwbaar was dronk de hele bevolking bier, zelfs de kinderen! Daarom waren er in Den Bosch in 1562 wel 22 brouwerijen. Een tocht over de Binnendieze is een ervaring die je niet meer vergeet. Wanneer de stad bruist van gezelligheid, de terrasjes vol zitten en de warmte je tegemoet komt stap jij het bootje in van de Kring Vrienden en beleef je deze historische stad eens van een heel andere kant. Tickets via Dagje Den Bosch.

B2ap3 thumbnail zoover2

2. WANDEL DOOR DE RUIEN TE ANTWERPEN

Al vanaf de Middeleeuwen beschikt Antwerpen over een uitgekiend net van waterwegen: de ruien, vlieten en vesten. De Ruien zijn de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Oorspronkelijk gegraven als verdedigingsgordel, werden ze vervolgens gebruikt als binnenhaven en systeem voor watervoorziening. Eeuwen later dienden die oude stadskanalen als riool en werden de ruien overwelfd. Zo verdween dit unieke stukje erfgoed uit het stadsbeeld en uit het geheugen. Sinds 2005 verkennen groepen de ruien onder leiding van een ervaren gids. Tickets via De Ruien.

B2ap3 thumbnail deruien

3. LE MUSÉE DES EGOÛTS DE PARIS; STAD ONDER DE STAD

Le Musée des Égoûts is een ode aan de lange geschiedenis van de Parijse riolering en dan met name aan het onderhoud en de reiniging ervan! Het is donker, vochtig en stil in de riooltunnels onder de bruisende stad. De plek heeft een bizarre, spookachtige sfeer, die jullie - als echte rioolratten - zeker zal aanspreken. De tunnels zijn breder dan je zal verwachten, en een prima plek om even af te koelen mocht je Parijs in de zomer bezoeken. De riolering van Parijs wordt ook genoemd in Les Misérables (Jean Valjean; Boek II, hoofdstuk 1): "... Paris a sous lui un autre Paris ; un Paris d’égouts ; lequel a ses rues, ses carrefours, ses places, ses impasses, ses artères, et sa circulation, qui est de la fange, avec la forme humaine de moins." Parijs heeft een ander Parijs onder zich; een Parijs van rioleringen, met zijn eigen wegen, kruisingen, pleinen, doodlopende straten, aders en bloedsomloop…. komend uit het slijk, met een menselijke vorm. Een leuke beschrijving op CoolstuffinParis. Klik hier voor tickets.

4. HET BIZARRE PARKHOTEL; SLAAP IN EEN RIOOLBUIS

Als je naar Oostenrijk gaat heb je vast je luxe pension of hotel al geboekt? Mocht dat nu niet het geval zijn, slaap dan eens een nachtje in dit bijzondere hotel in het district Ottensheim. In een parkachtige omgeving liggen gerecyclede betonnen buizen, ingericht als comfortabele gastenkamers. Elke kamer heeft een skylight voor een nachtelijke blik in de sterrenhemel. Niet voor niets werd dit hotel, dat in 2004 werd geopend, genoemd in unusual hotels of the world! Er is nog een locatie in Duitsland bij Bernepark. Van mei tot oktober kun je er terecht. Hier nog wat tips voor je verblijf. Een kamer boeken doe je via de officiële site: bit.ly/1R2u9vM.

B2ap3 thumbnail Dasparkhotel

5. LONDEN’S VERLOREN RIVIEREN

Een wirwar van oude rivieren ligt begraven onder de drukke straten van London. De meesten zijn nu riolen, maar allen hebben ze hun sporen achtergelaten op de bovengrondse wereld. Tom Bolton, schreef er een boek over: ‘London’s lost rivers’ - een gids voor wandelaars. Hij organiseert met regelmaat tochten langs de oude rivieren, waarin de geschiedenis van de stad en haar riool wordt belicht. Er zijn tochten langs de Tyburn river, de Neckinger river, de Walbrook river en er is een Fleet river walk. Informeer ruim vooraf en reserveer een plekje voor een van deze bijzondere tochten.

B2ap3 thumbnail 1237455 622698191094360 991354531 o

6. BRIGHTWATER BEZOEKERSCENTRUM BIJ SEATTLE

Het Brightwater Centrum is een hip bezoekerscentrum verbonden aan de nieuwe vuilwaterzuiveringsinstallatie in Bothell en Woodinville, vlakbij Seattle, USA. Het centrum maakt een verbinding tussen wetenschap, milieu en de mens. IslandWood bezorgt, in samenwerking met King County, zowel kinderen als volwassenen een bijzondere leerervaring. Neem van tevoren contact op als je interesse hebt om het complex te bekijken en neem ruim de tijd voor het educatiecentrum. Het centrum ligt in een prachtig natuurgebied en heeft meerdere wandelroutes. Informeren naar de activiteiten doe je hier.

B2ap3 thumbnail learningcentre

7. BEKIJK HET OUDSTE RIOOL TER WERELD; DE GLOACA MAXIMA TE ROME

In Rome zijn er geen wandelingen met gids onder de grond mogelijk. Gelukkig zijn delen van het meest beroemde riool ter wereld boven de grond te zien, zo vertellen ze bij Smitsonian Magazine. Bezoek bijvoorbeeld het altaar van Venus Cloacine in het Romeinse Forum; de godin van het riool. En daar dichtbij vind je de Arch van Janus, hierboven in beeld. Geen triomfboog deze keer, maar een ode aan de god Janus; de god van spleten en gaten. Normaal zijn tunnels onder de stad van de Gloaca Maxima niet toegankelijk, maar wanneer je je goed hebt voorbereid op je bezoek kun je een vergunning aanvragen via buitenlandse research instituten. Je kunt het ook proberen via Roma Sotterranea (Rome Underground), een instituut wat zich wijdt aan het bestuderen van het ondergrondse Rome - zij hebben de bevoegdheid om mensen rond te leiden in de tunnels. Mocht het je lukken, laat het ons dan weten!

B2ap3 thumbnail gloaca

8. TUNNEL DOOLHOF ONDER PRAAG

De oude stad Praag is geliefd vanwege haar adembenemende architectuur. Wat onbekend is, is dat er ook onder de grond veel moois is te zien. Daar vind je de sporen van een donkere stad uit lang vergeten tijden. Er gaan geruchten dat het historische rioolsysteem wel 4000 km lang kan zijn. Tijdens onrustige periodes, toen de muren en forten werden gebouwd om de stad te beschermen, werden de straten opgehoogd met bouwafval om overstromingen door de toen nog machtige Vltave rivier te voorkomen. Wat zelfs bewoners vaak niet weten is dat veel kerken en kloosters hierdoor ondergrondse labyrinten hebben gekregen waar veel schatten werden verstopt. En goed nieuws voor de riool fans onder ons; je kunt de catacomben van de stad dagelijks bezoeken. Informeer hier voor kaartjes. En lees dit verhaal van een voorganger.

B2ap3 thumbnail pragueunderround

9. TOILET MUSEUM KITAKYUSHU JAPAN

Japan heeft een reputatie hoog te houden als het op toiletten aankomt. Toto, de marktleider op dit gebied heeft daarom het initiatief genomen tot de bouw van een opmerkelijk museum in Kitakyushu: het Toto (Toilet) museum.

Het museum laat de evolutie van Japanse toiletten zien, van het eerste doorspoel-model in 1914 tot de moderne toiletten met de laatste snufjes als wc-brillen met verwarming en geavanceerde ingebouwde sproeiers. Het bedrijf, wat in 2017 100 jaar bestaat toont er 950 van haar producten. Meer informatie vind je hier.

TOILET MUSEUM KITAKYUSHU JAPAN

10 ‘Tour de Toilette’ in Berlijn!

Ga je naar Berlijn op vakantie? Blijf als rioolreiniger dicht bij je vak en ga met gids Anna Haase op tour langs verschillende bijzondere kleine kamertjes in de stad. Je bezoekt onder andere het toilet waar de ‘Kaiser’ zijn koninklijke derrière afveegde. Anna: “Eerst trekken mensen hun neus op, maar daarna zijn ze vooral verbaasd over de interessante weetjes die ze tijdens de rondleiding leren.” Lees meer op het blog van John Bakker - of reserveer een plekje via de site van Anna.

Heb je daarna nog steeds niet genoeg van het toiletten thema, bezoek dan de Bar Das Klo; voor een afsluiter van je dag in stijl!

Rioned wenst je veel plezier tijdens de komende vakantie met deze unieke uitstapjes voor rioolratten! Heb je zelf nog reistips voor rioolreinigers, laat dan je reactie achter onder dit blog.

Tour de Toilette in Berlijn
  • Zakelijk
Terug naar overzicht >