• Overig

Boomwortels in riool verwijderen: zo doe je dat!

Het verwijderen van boomwortels uit een rioolbuis kan een uitdagende taak zijn, en het is het beste om er een professionele loodgieter of rioolreinigingsbedrijf voor in te huren. Als je het echter zelf wilt proberen, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

Boomwortels verwijderen die in een riool zijn gegroeid en schade en verstoppingen hebben veroorzaakt

Identificeer de locatie van de wortels in het riool

Als je riool verstopt is, kun je dit merken aan bijvoorbeeld een trage afvoer, borrelende geluiden of vieze geuren die uit je afvoer komen. Je zal moeten vaststellen waar de wortels vandaan komen om ze te kunnen verwijderen. Je kan een rioolcamera huren om de plek te lokaliseren waar de boomwortels de rioolbuis zijn binnengedrongen. Als je niet de mogelijkheid/ervaring hebt om een rioolcamera te gebruiken, kun je een professionele loodgieter inhuren om de locatie van de wortels te bepalen.

Bepaal de ernst van de verstopping

Afhankelijk van hoe ernstig de verstopping is, kun je de wortels misschien verwijderen met een wortelsnijder, zaagbladboor of hogedruk reiniger. Als de wortels echter grote schade aan de leiding hebben veroorzaakt, moet je wellicht het beschadigde deel van de leiding vervangen. Als de wortels geen grote schade aan de buis hebben veroorzaakt, kun je een rioolreinigingsmachine huren of kopen. Hogedruk reinigers gebruiken water onder hoge druk om met een spuitkop de wortels op te breken en uit de buis te spoelen. Deze methode is effectief voor het verwijderen van grotere wortels die aanzienlijke schade aan de buis hebben veroorzaakt. Wortelsnijders en zaagbladboren hebben een roterend blad dat de wortels doorsnijdt en de verstopping opruimt. Zorg ervoor dat je een wortelsnijder of spuitkop kiest die geschikt is voor de grootte van de rioolbuis.

Wortels uit het riool verwijderen

Steek de wortelsnijder of spuitkop in de rioolbuis en zet hem aan. Beweeg hem heen en weer langs de buis om de boomwortels op te breken en de verstopping op te heffen. Mogelijk moet je dit proces meerdere keren herhalen om de wortels volledig te verwijderen.

Riool inspecteren en repareren

Zodra de wortels zijn verwijderd, controleer je met een camera de status van de rioolbuis. Als de wortels aanzienlijke schade hebben veroorzaakt, moet je het aangetaste deel van de buis misschien repareren of vervangen. Dit kan een duur en tijdrovend proces zijn, maar het is cruciaal om ervoor te zorgen dat uw riool goed functioneert.

Boomwortels die schade en verstoppingen veroorzaken aan het riool veroorzaken

Preventie

Neem maatregelen om het binnendringen van wortels in de toekomst te voorkomen door bomen of struiken in de buurt van de rioolbuis te snoeien of een wortelbarrière rond de buis te plaatsen.


Let op

Het is belangrijk om te weten dat het verwijderen van boomwortels uit een rioolbuis gevaarlijk kan zijn en meer schade kan veroorzaken als het niet op de juiste manier gebeurt. Als je niet zeker bent van je zaak bij het uitvoeren van deze taak, kun je het beste een professional inhuren.

  • Overig
Terug naar overzicht >