• Klanten

Elektrische CityJet nu ook in Londen

E City Jet blog 01

De Londense firma KwikJet is het eerste rioolservicebedrijf in Engeland met een eCityJet  voor dagelijks gebruik. Het familiebedrijf gebruikt al lange tijd Rioned machines en de aankoop van een nieuwe volledig elektrische machine is een flinke stap vooruit in de duurzaamheidsplannen van het bedrijf. 

Op een koude Januari-ochtend voeren de mannen van KwikJet in de wijk Chelsea onderhoudswerkzaamheden uit voor een groot vastgoedbedrijf. Ze werken al ruim 30 jaar in het centrum van Londen en houden zich bezig met servicewerkzaamheden aan het riool in dit chique gedeelte van de stad.

Deze morgen is het begin van een gewone werkdag voor de monteurs Gary en Aaron. Ze hebben een routine klus en gebruiken daarvoor de onlangs aangekochte eCityJet. Directeur Michael Morris is ook aanwezig.

Hij legt uit waarom het bedrijf heeft gekozen voor een elektrisch aangedreven CityJet in plaats van een gewone, diesel aangedreven machine. “Onze klanten verwachten dat we de beste machines gebruiken en daar hebben wij altijd in geïnvesteerd. Sinds de start van ons bedrijf werken we al met Rioned en we zijn er trots op dat we met deze machine een primeur in Engeland hebben.”

Hij geeft type dat hij aanvankelijk nog wat sceptisch stond tegenover het gebruik van een elektrische machine. Hij was er niet zeker van dat de batterijcapaciteit toereikend was voor alle dagelijkse werkzaamheden. Zijn scepsis verdween in Maart 2021 tijdens een bezoek aan de Rioned vestiging in Thetford,  samen met zijn zoons Morgan en James. Zij raakten ervan overtuigd dat deze machine in belangrijke mate zouden bijdragen aan de verduurzaming van hun bedrijf.   

“Ons streven is om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische voertuigen te hebben, daar ligt de toekomst van de riool service industrie” verklaart Michael. “We houden ontwikkelingen in de industrie goed in de gaten en zodra het moment daar is, schakelen we volledig over.”

“2030 is nog even weg maar de realiteit is dat we binnen vijf jaar al zover willen zijn. Wij willen vooruit lopen en zien dat de huidige stand van de techniek de mogelijkheden biedt.”

“We willen een partner zijn voor onze klanten en die committeren zich steeds vaker aan een langetermijnvisie waarin een prominente plaats is voor duurzaamheid.”

E City Jet blog 02

Cadogan Estates is zo’n klant die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het bedrijf is eigenaar en beheerder van ongeveer 1 hectare aan vastgoed en openbare ruimte in Chelsea en Knightsbridge. Zij hebben zich gecommitteerd aan een zero-emissie beleid per 1 januari. Daartoe hebben ze de ‘Better Building Partnership Climate Change Commitment’ overeenkomst ondertekend om een positieve bijdrage te leveren aan een leefbare omgeving in dit unieke stukje Londen. Zij zien er op toe dat hun leveranciers maatregelen invoeren om emissiereductie te realiseren.

KwikJet is een van de leveranciers waarmee Cardogan een lange termijn relatie onderhoudt, voor het beheer en onderhoud van de omvangrijke vastgoedportefeuille. Naast het routine werk zijn ze ook verantwoordelijk voor inspectie en loodgieterswerkzaamheden. Voor noodsituaties staan ze 24/7 paraat.

Michael Morris is al bijna zijn hele werkzame leven actief in Chelsea. “Door de hele Covid pandemie is er weliswaar wat vertraging opgetreden, onze klant is vastbesloten in zijn plannen en wij maken daar deel van uit. Cardogan is een fantastisch bedrijf om voor te werken en ook zij zijn erg enthousiast over de elektrische reinigingsmachine.”

KwiKJet monteur Gary Moore werkt nu ruim een week met de eCItyJet en is onder de indruk van de machine, hij is vooral te spreken over de batterijcapaciteit. We doen 4 tot 5 klussen per dag en we hebben de machine nog niet 1 keer hoeven te laden!”

“De machine werkt verder precies zoals iedere andere CityJet met één groot verschil. Het geluidsniveau is aanzienlijk gereduceerd, wat een enorm prettige bijkomstigheid is. Soms kreeg ik klachten over de stinkende walm van de diesel maar ook dat hoort bij deze machine tot de verleden tijd.”

De eCityJet maakt gebruik van zes zeer efficiënte lithium-ion 5kWh-batterijen om de elektromotor en pomp aan te drijven. De machine van KwikJet is geleverd met een pompcapaciteit van 200 bar en een flow-rate van 60 liter per minuut. Met vergelijkbare prestaties als die van diesel aangedreven machines, produceert de jetter geen uitstoot en is hij vrijwel geruisloos in gebruik.

E City Jet blog 03

De machine wordt bediend met het innovatieve eControl+ machine managementsysteem en RioMote afstandsbediening, voor bediening door één persoon. De HP slanghaspel draait 180º, op- en afhaspelen is ook elektrisch geregeld. Omdat daarbij geen hydrauliekolie nodig is, wordt de impact op het milieu verder beperkt.

Een laag (leeg)gewicht van ongeveer 690 kg betekent dat de eCItyJet kan worden geïnstalleerd in de meeste 3,5 ton bedrijfsvoertuigen, ook in elektrische bestelwagens zoals de eVito Tourer.

Mark Cox, Sales Director van Rioned in Engeland is blij om de eCityJet in het veld te zien: "Zoals met alle nieuwe technologie, verwacht je bij klanten wat twijfels. Vandaag met Michael en zijn team was het prettig om te zien hoe goed de eCityJet in de praktijk presteert. Het was geweldig om met hen samen te werken aan dit geweldige project.

E City Jet blog 04

Terwijl het team inpakt om door te gaan naar de volgende klus in een van de meest exclusieve winkels van Knightsbridge, kijkt Michael nog eens terug: "Ik moet zeggen dat we erg onder de indruk zijn van de prestaties van de eCityJet tot nu toe. Ik ben ervan overtuigd dat dit type machine essentieel worden voor gebruik in de stadscentra waar strenge emissie-eisen gelden."

Meer infomatie over de eCityJet

  • Klanten
Terug naar overzicht >