• Onze collega's vertellen

Emile Marchand: van een paar specials per jaar naar enkele per maand

Schermafbeelding 2022 10 14 152414

Precies 60 jaar geleden werd Rior opgericht door Jef Poos. Eind jaren 80 veranderde de naam van ons bedrijf in Rior BV/Rioned. Veel van onze collega’s zijn al heel wat jaren bij ons in dienst en maakten onze geschiedenis van dichtbij mee. Die geschiedenis komt in hun verhalen op een bijzondere manier tot leven. Dit keer vertelt Emile Marchand zijn verhaal. Emile werkt als Allround Mechanic op de afdeling specials van Rioned.

Emile, in welk jaar ben jij bij Rioned aan de slag gegaan?

“Dat was in 2003, op 1 november om precies te zijn. Het is nog maar kort geleden dat ik 12,5 jaar in dienst was. Ik weet nog goed hoe ik ben begonnen bij Rioned. Dat was op de afdeling montage. Geen poespas, ik ging gewoon meedraaien. In het begin maakte ik aanhangers, later kwam daar ook het inbouwen van units in bussen bij.”

Je bent bij Rioned begonnen kort na de verhuizing naar Tilburg. Wat heb je daar nog van meegekregen?

“Toen ik bij Rioned kwam, was de verhuizing al helemaal achter de rug. Ik heb daar zelf niet veel meer van meegekregen. Van collega’s hoorde ik wel dat het een hectische tijd was geweest, maar daar merkte ik niets meer van. Op de werkvloer was alles al goed op orde. Natuurlijk ging het er wel anders aan toe dan nu. We werkten bijvoorbeeld nog met boutenkarren. Dat waren karren gevuld met allerlei bouten die we voor de montage nodig hadden. Die karren stonden her en der op de werkvloer en werden bijgevuld door een collega. Die moest dan wel in de gaten houden wat er aan bouten nodig was. Tegenwoordig hebben we een centraal punt waar je de bouten die je nodig hebt en ook andere materialen kunt pakken. De wijze van aanvullen is ook beter georganiseerd. Is er iets op, dan leggen we nu een kaartje weg waar precies op staat wat er moet worden aangevuld. De collega die dat doet, weet dan precies wat en hoeveel er nodig is. Door dit systeem hebben we het juiste materiaal altijd direct beschikbaar. Dat maakt dat je sneller kunt doorwerken. Zo zijn we steeds efficiënter geworden.”

Emile Marchand neemt een hindernis

Functie: Allround Mechanic Specials

Was in mei 2016 alweer 12,5 jaar bij Rioned in dienst.

Gezin: heeft 2 dochters van 1,5 en 4,5 jaar oud.

Emile is een geboren en getogen Tilburger, opgegroeid in de Hasseltstraat. Hij is een echte family man. Vroeger deed hij veel aan krachttraining en fitness, maar sinds zijn meiden geboren zijn, besteed hij zijn tijd het liefste aan zijn gezin. Hij komt op de fiets naar Rioned. Zo komt hij toch aan zijn dagelijkse portie beweging.

Je begon op de afdeling montage, nu ben je Allround Mechanic Specials. Hoe is dat gegaan?

“Toen ik bij Rioned begon was de afdeling specials nog vrij klein. We bouwden een paar units per jaar en daarnaast werkte ik op de montage-afdeling. Maar de vraag naar specials, voor de klant op maat gemaakte machines, groeide en na een paar jaar ben ik vast op die afdeling gaan werken. Op een gegeven moment was er zoveel vraag naar specials dat al mijn tijd daarin ging zitten. Inmiddels doe ik alweer 10 jaar specials. Tegenwoordig staan we met 9 man op de specialafdeling. Bij een special komt veel kijken. Ik hou me bezig met het montagewerk, andere collega’s doen bijvoorbeeld het plaat- en laswerk. We doen nog veel zelf, maar de tijden veranderen wel. Er wordt steeds meer werk uitbesteed. In toenemende mate wordt op de tekenkamer elk onderdeel al tot in detail uitgetekend. Vaak is het efficiënter om het vervolgens ergens anders te bestellen.”

Je zegt: “De tijden veranderen wel.” Wat vind je van die veranderingen?

“Ik zie op de afdeling specials langzaam meer standaardwerk binnenkomen. Dat kan ook haast niet anders, het heeft met efficiëntie en concurrentie te maken. We moeten onze tijd tegenwoordig optimaal benutten. Is die ontwikkeling erg? Ik vind van niet. We maken nog steeds mooie machines en ook met standaard componenten blijft het bouwen van specials gevarieerd. Uiteindelijk zit aan elke special ook veel maatwerk waar de klant specifiek om vraagt.”

Toen je begon had je veel minder collega’s dan nu. Ga je daardoor anders met elkaar om?

“Je gaat wel anders met elkaar om, maar de onderlinge sfeer bij Rioned is altijd goed geweest. Een mooi voorbeeld is de periode kort nadat het werd verboden om op de werkvloer te roken. Toen kreeg Rioned een rookbeleid met een afkickregeling. De rokers onder ons konden een tijdje vrij naar buiten om tussendoor hun sigaret te roken. Dat is later toch weer afgeschaft omdat het veel werktijd kostte. Nu geldt voor iedereen: roken doe je in de pauze. Een duidelijke afspraak. De goede sfeer onder elkaar heeft daaronder totaal niet geleden. Zo zie je maar: sommige dingen veranderen ook niet hè!”

Hoe zie je de toekomst van Rioned?

“Rioned is altijd in beweging. Er staat alweer veel te gebeuren. De lasserij en werkvoorbereiding gaan binnenkort weg op Centaurusweg nummer 55. Onze hele afdeling verhuist naar een grotere hal hier pal achter het gebouw op nummer 45. Dat is natuurlijk een enorme verbetering. Straks rijden we de onderdelen zo met een palletwagen binnendoor de montagehal in. Nu gaat dat allemaal nog in een busje dat dan 20 meter moet rijden om vervolgens alles weer uit te laden. Dat is niet handig. Dit soort verbeterslagen heeft Rioned in alle jaren dat ik hier werk steeds gemaakt. We zijn steeds op zoek naar verbetering. In onze producten, in de organisatie, in de huisvesting, noem het maar op. Het zit ons in het bloed. Ik zie nog veel toekomst voor Rioned.”

  • Onze collega's vertellen
Terug naar overzicht >