• Producten

Hydraulische wortelsnijder maakt korte metten met verstopping

Meterslange wortel

Sinds een paar weken borrelt het in de toiletpot. Rond de afvoer van de wasmachine liggen al een tijdje natte kringen. En het water uit de gootsteen loopt steeds langzamer weg. Heb jij dat ook? Nou geheid dat er een verstopping aan zit te komen.

Riool verstopt, hoe kan dat nou?

Allerlei oorzaken kunnen tot een verstopping leiden. Negen van de tien keer gaat het vet en zeepresten die aankoeken doordat (vaat)wasmachines op lagere temperaturen werken. Maar soms ook om wortelgroei van bomen en struiken die het riool ingroeien. Grotere bomen en struiken gaan ondergronds op zoek naar water, zeker in tijden van droogte, en waar vind je makkelijker voedselrijk water dan in een riool? De gemeente komt ze tegen in het hoofdriool. En huiseigenaren ontdekken wortelgroei in de rioolaansluiting van hun woning. Hoe kan dat nou?

Door een breuk of slechte aansluiting kunnen wortels de rioolbuis ingroeien. En zijn ze eenmaal binnen, dan gaat het hard. Want daarbinnen is het lekker vochtig en warm. En meststoffen genoeg. De wortels blijven groeien en vullen de buis steeds verder. Vet, toiletpapier en ander vuil blijft erin hangen. En dan ineens is de buis totaal verstopt.

Oude gresbuizen zijn zwakke plekken in het rioolstelsel waar veel wortelgroei voorkomt. Maar het probleem duikt ook op in nieuwe buizen. Een van onze klanten is Van Terheijden Riool BV. Zij maakten dat onlangs mee. Daar kwam een meterslange wortel tevoorschijn uit een PVC buis. Die wortel had zich helemaal naar de rioolpijp gevormd.

Wortelgroei of toch iets anders?

Is het wortelgroei in het riool of toch iets anders? Om daar achter te komen kun je natuurlijk de hele boel open graven. Maar waar moet je beginnen? En hoeveel schade aan planten en bestrating richt je aan? Gelukkig is er inspectieapparatuur van Rioned. Bijvoorbeeld de FiberCam+. Dat is een robuuste camera op een duwkabel. Hiermee kunnen grotere afvoeren en riolen rondom het huis van binnen bekeken worden. Denk aan toiletafvoeren en huisaansluitingen. Alles open graven is dan niet nodig. Hooguit moet je graven op de plaats van de verstopping. En als het om wortelgroei gaat, is vaak dat niet eens nodig.

Wortelsnijders rekenen af met rioolwortel

Wortelgroei kan vaak van binnenuit verwijderd worden. Rioned levert daarvoor krachtige oplossingen. Bijvoorbeeld de Blizzard. Dat is een spuitkop die met een zeer sterke waterstraal de wortels wegsnijdt. Tegelijk verwijdert deze alleskunner ook al het andere vuil in de buis. Voor het nog zwaardere werk zijn er de Rioned Wortelsnijders. Deze draaien door middel van waterdruk en zagen alles weg wat ze tegenkomen. In onderstaande video van Arte uit Praag zie je de Hydraulische Wortelsnijder aan het werk.

Wortelsnijder aan het werk

Reparatie van de buis

Het verwijderen van de wortels is stap één. Stap twee is reparatie van de rioolbuis. De wortels zitten immers wel nog in een scheur of in de kraag van de buis. Doe je niks, dan heb je snel opnieuw problemen. Reparatie van de buis kan op twee manieren: het beschadigde deel vervangen of een liner aanbrengen. Met een liner worden scheuren en openingen in de buis van binnenuit gerepareerd met glasvezel en componentenhars. Dat is een klus voor specialisten. Bijvoorbeeld voor Van der Velden rioleringsbeheer. Dat is een klant van Rioned die veel ervaring heeft met deze techniek.

  • Producten
Terug naar overzicht >