• Producten

Intelligente techniek verandert de rioolreinigingsindustrie

V1505 CR t 1

Technologische ontwikkelingen hebben de laatste jaren grote verandering gebracht in de rioolreinigingsindustrie. Producenten en ontwikkelaars leggen steeds meer de focus op machines die makkelijk zijn in gebruik en transport en steeds meer voorzien in specifieke behoeften van gebruikers. Marc Soethout, hoofd productontwikkeling bij Rioned, zegt hierover dat de barrières richting technologische vooruitgang steeds meer worden geslecht: de vele voordelen voor de gebruiker spreken voor zich.

Steeds meer rioolreinigingsspecialisten omarmen technologische ontwikkelingen. Ze zien in dat deze ontwikkelingen zorgen voor een kosteneffectief alternatief tegenover traditionele rioolreinigingsmethoden. Door de ontwikkeling van machines die op afstand bestuurd kunnen worden, goed ontwikkelde bedieningssystemen en de slangmeter teller, hebben rioolreinigingsspecialisten meer dan ooit controle over hun machines.

Gedurende de afgelopen 15 jaar heeft Marc Soethout Rioned zien veranderen in een bedrijf waar de focus steeds meer op technologie ligt. “Bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor onze machines kijken we voornamelijk naar de auto-industrie”, licht Soethout toe. “De connectiviteit en technologie van elektrische auto’s zorgt ervoor dat ze steeds slimmer worden. Dat was onze grootste inspiratiebron. Daarnaast leggen klanten zelf ook steeds meer focus op geavanceerde apparatuur in plaats van design. Die kennis hebben we meegenomen in het ontwikkelingsproces”.

Stage V wetgeving

De Europese Stage V wetgeving, die sinds 2019 van kracht is, heeft geleid tot de grootste verandering van de industrie in de recente geschiedenis. Het doel van deze wetgeving is om de uitstoot van motoren te verminderen en beter te reguleren. Dit zorgde voor een herconfiguratie van veel populaire dieselmotoren.

Onlangs zijn er hogedrukreinigingsmachines met een common-rail motor met roetfilter op de markt gekomen, waarbij producenten ook dieselmotoren ontwikkelden die met minder dan 90kW vermogen kunnen functioneren. Hierdoor kon Rioned eind 2020 de 33kW CityJet V1505-CR uitbrengen. Een van de populairste modellen, de UrbanJet, werd ook vernieuwd om te voldoen aan de Stage V wetgeving.

De veranderingen werden door Rioned omarmd, zegt Marc Soethout: “Met onze machines leggen we steeds meer de focus op schonere motoren. De pompen en spuitkoppen zijn wel grotendeels hetzelfde gebleven.”.

Stage V wetgeving en de groei van ULEZ (Ultra Lage Emissie Zones) in Europese steden hebben ertoe geleid dat vertrouwde diesel motoren niet langer gebruikt mogen worden, waardoor de jacht op alternatieve manieren van aandrijven werd geopend. Maar in een industrie die van oudsher op diesel draait, wordt dat niet altijd met enthousiasme ontvangen.

Alternatieve energiebronnen

Hoewel het geen nieuwe technologie is, hebben we de afgelopen jaren een opmars van machines met een PTO-systeem gezien. Traditioneel werd dit systeem alleen gebruikt door grotere machines, maar de ontwikkeling van voertuigen die voldoen aan de nieuwe Europese emissiestandaard heeft ertoe geleid dat dit type aandrijving nu ook voor hogedrukmachines gebruikt kan worden.

Hetzelfde geldt voor hoogwaardige benzine machines met intelligente injectiemotor. Hoewel benzine machines nog wat ondergewaardeerd zijn in de industrie, zijn ze vaak juist lichter en efficiënter in verbruik dan hun diesel tegenhanger zonder aan kracht in te boeten.

Wat het gebruik van benzinemotoren ook heeft tegengehouden, is dat benzinemotoren meer warmte opwekken dan dieselmotoren. Maar met ontwikkelingen in het afvoeren van deze warmte, behoren deze problemen tot het verleden.

IMG7818 2

De introductie van elektrische machines

Elektrische en hybride machines worden in de rioolreinigingsindustrie, net als in de auto-industrie, gezien als de toekomst. Marc Soethout leidde de ontwikkeling van de eCityJet: de eerste elektrische hogedrukmachine ter wereld. Volgens Soethout is dat de belangrijkste ontwikkeling binnen Rioned van de afgelopen 21 jaar: het elektrisch aandrijven van machines.

Dankzij zijn Lithium-ion-accu, het type accu dat ook in elektrische voertuigen wordt gebruikt, kan de eCityJet dezelfde prestaties leveren als een conventionele hogedrukreinigingsmachine, maar dan zonder uitstoot. Dankzij de elektrische aandrijving produceert de machine ook nog eens minder geluid. Hierdoor is de machine uitermate geschikt voor gebruik in gebieden waar de geluidshinder beperkt moet worden. De eCityJet weegt ook nog eens aanzienlijk minder dan een diesel aangedreven CityJet. Hierdoor kan de eCityJet makkelijk worden geïnstalleerd in de meeste busjes.

Het afgelopen jaar is de eCityJet uitvoerig getest. Marc Soethout is tevreden over het resultaat en de reacties van gebruikers: “Natuurlijk hebben we de lat voor onszelf erg hoog gelegd. Door kritisch te blijven en geen concessies te doen hebben we uiteindelijk dit innovatieve product kunnen creëren.”.

IMG3004

Een all-in-one-machine met een eenmansbediening

Nieuwe technologieën en ontwikkelingen in engineering hebben gezorgd voor compactere en efficiëntere machines. Hierdoor kunnen aannemers meerdere diensten aanbieden. Zo zijn moderne voertuigen vaak uitgerust met riool camera’s, rioolreparatie apparatuur en andere handige tools.

De vraag naar compacte combiunits neemt steeds meer toe. Neem bijvoorbeeld Rioneds 7.5t RioCom die zowel beschikt over krachtige hogedruk als een krachtige vacuümpomp. Deze Combiunit is uitgerust met een injectiemotor die voldoet aan de Europese emissiestandaard. Met zijn lichte gewicht, gebruiksgemak, kosten-efficiëntie en lage emissie is de RioCom ideaal voor drukke steden en milieu zones.

Naast compacte combiunits neemt ook het gebruik van steeds ingenieuzere afstandsbedieningen toe. Waar machines vroeger door twee man bediend moesten worden, maken afstandsbedieningen het nu mogelijk om machines met een enkele persoon te bedienen. Naast dat dit een overduidelijke efficiëntieslag oplevert, zorgen ook de mogelijkheid om op afstand de watertoevoer en -druk te regelen voor een besparing in tijd, draaikosten en waterverbruik.

Moderne afstandsbedieningen, zoals de Rioned RioMote, maken gebruik van FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum). De RioMote zoekt automatisch naar de sterkste frequentie waardoor er op een grotere afstand gewerkt kan worden. Ook in stedelijke gebieden. Een vernieuwd ergonomisch design zorgt ervoor dat de afstandsbiedingen beter in de hand ligt. Ook met handschoenen aan.

DSC03054 1

Verbeterde bediening en monitoring

Net als engine control units (ECU’s)in voertuigen, maken moderne reinigingsmachines gebruik van geïntegreerde monitoringstechnologie voor een betere besturing van de machine.

Als eerste in de branche ontwikkelde Rioned een geïntegreerd besturingssysteem: de eControl+ die in 2015 de prestigieuze Red Dot Innovation Award won. Dankzij zijn LCD-scherm en makkelijk te gebruiken menusysteem zorgt de eControl+ voor meer controle over de machine en voorziet deze de gebruiker tegelijkertijd van handige informatie.

Volgens Marc Soethout heeft de introductie van de eControl+ ertoe geleid dat machines aanzienlijk veiliger zijn in gebruik. Daarnaast heeft de introductie gezorgd voor een grote stap in de ontwikkeling van steeds intelligentere machines.

“Voordat de eControl+ werd uitgebracht, bestond het besturingssysteem uit slechts een paar knoppen”, legt Soethout uit. “Er waren een aantal soortgelijke machines op de markt, maar deze waren minder geavanceerd dan onze modellen. Zo konden we de concurrentie voorblijven met zowel nieuwe machine, interface en design.”

Het tonen van systeeminformatie, bijvoorbeeld het aantal bedrijfsuren en onderhoudsmeldingen, is bijzonder nuttig gebleken voor gebruikers. Ook de in 2016 geïntroduceerde RioMeter slangmeter teller, is positief ontvangen door gebruikers die hun prijs per meter berekenen of die veel werken op de grens tussen gemeentelijke en private grond. De slangmeter teller zorgt voor een precieze weergave van het aantal meters dat een slang in een buis heeft behandeld.

Riometer

De kracht van connectiviteit

De rioolreinigingsindustrie zal in de toekomst nieuwe technologie blijven omarmen. Connectiviteit zal hieraan een grote bijdrage leveren in de manier. Bijvoorbeeld in de waarop bedrijven communiceren, monitoren en rapporteren aan de werkplaats. Ook de komst van slimme afvoeren die de waterstroom, verstoppingen en vervuiling monitoren zullen een grote impact hebben op de industrie. Maar de investeringen die nodig zijn voor deze upgrade zorgen ervoor dat deze ontwikkeling nog wel even op zich laat wachten.

Marc Soethout zegt dat Rioned een customer-first mindset heeft aangenomen bij de ontwikkeling van nieuwe producten door nieuwe technieken toe te passen die machines makkelijker en simpeler in gebruik maken. Hij verwacht dat er in toekomst grote stappen gezet zullen worden in de communicatie tussen ontwikkelaars en gebruikers.

“Ik zou graag slimmere machines zien om klanten nog beter te kunnen helpen”, zegt hij. “Maar met dit soort innovaties moeten we ook opletten dat we voorzien in voldoende informatie zodat we de meer ervaren gebruikers ook meenemen in nieuwe technologieën”.

Rioned brengt in oktober de volgende generatie eControl uit. Hou onze website in de gaten voor meer informatie!

  • Producten
Terug naar overzicht >