- Zakelijk
Koppel riool en hemelwater af en verdien stapels geld!
Stapels geld verdienen, wie wil dat niet? Volgens het rapport ‘toekomstbestendige financiering van het waterbeheer’ is dat zomaar mogelijk. Het geld stroomt immers over onze daken en door onze straten. In de vorm van regen, hagel en sneeuw, dat wel. Maar daar is wat aan te doen: pas het riool aan en haal binnen al dat geld! Toegegeven, je moet wel eerst investeren, maar dat gaat zichzelf terugverdienen.
Wat is er aan de hand?
Veel hemelwater gaat rechtstreeks via het dak en de straat het riool in. Daar vermengt het zich in gemengde rioolstelsels met het vuile water van toiletten, wasmachines en noem maar op. Al dit water komt uiteindelijk terecht in de rioolzuiveringsinstallaties. Uit het rapport ‘toekomstbestendige financiering van het waterbeheer’ blijkt dat grofweg 40% van de zuiveringskosten wordt veroorzaakt door zuivering van hemelwater. Maar hemelwater is relatief schoon en hoeft helemaal niet gezuiverd te worden. Dus is het slim om hemelwater te scheiden van het vuile water. Dat noemt men afkoppelen.
De voordelen van afkoppelen
Een besparing van 40% op de waterzuivering, dat levert flink geld op. Bijvoorbeeld om het zuiveringstarief te verlagen of om de stijgende kosten van het waterbeheer in Nederland te dekken. Maar behalve geldbesparing, zijn er meer voordelen. We krijgen meer ruimte in het riool voor het echte afvalwater. Die grotere capaciteit van het riool leidt tot minder overstorten van vervuild water op het oppervlaktewater na een flinke bui. Dat is beter voor het milieu. Het hemelwater niet meer afvoeren via het riool betekent ook dat er minder gemalen nodig zijn. Weer een winstpunt. En tenslotte hebben huishoudens en bedrijven bij hevige regenval geen overlast van borrelen of overloop in douches, wc’s en putjes.
Verschillende systemen
Er zijn drie veelgebruikte methodes om af te koppelen. De eerste is
om het hemelwater af te voeren naar een lager gedeelte van een perceel
en te laten infiltreren. Dat kan bijvoorbeeld met grindkoffers of
infiltratiestroken van zand. De tweede methode is om het hemelwater
direct af te voeren naar het oppervlaktewater. De derde is een
combinatie van methode 1 en 2. Natuurlijk moeten er voor de aanleg van
zulke systemen veel extra buizen de grond in. In eerste instantie kost
afkoppelen dan ook geld. Maar op de lange termijn wordt dat geld vanzelf
terugverdiend.
Nadelen van afkoppelen
Afkoppelen kan tot vervuiling leiden. Bijvoorbeeld omdat regenwater niet altijd schoon is. Maar ook door foutieve aansluitingen, zoals aansluiting van een wasmachine op een regenpijp. Dan komt het vieze water uit de wasmachine direct in een vijver of sloot terecht. Er zijn tegenwoordig ‘verbeterd gescheiden rioolsystemen’ die deze nadelen oplossen.
Uiteraard is een rioolinspectie van een nieuw aangelegd systeem belangrijk. De FiberCam, een camerasysteem van Rioned voor buizen van 70 tot 300 mm, is daarvoor bijzonder geschikt. Foutieve aansluitingen worden daarmee makkelijk opgespoord. Omdat er minder water door het riool spoelt zou de kans op verstoppingen bovendien iets groter zijn. In de praktijk blijkt dit echter reuze mee te vallen.
Een gescheiden stelsel heeft de toekomst en komt steeds vaker voor.
- Zakelijk