• Zakelijk

Nederland in rep en roer: poep over de vloer!

Verstopte kolk

Nederland kreeg het afgelopen zomer goed voor de kiezen. Code oranje in grote delen van het land. Extreme regenval en dat heel vaak. Putdeksels kwamen omhoog en wc's stroomden over. De gemeente Tilburg vroeg zelfs dringend om toiletten niet meer door te spoelen. Wat op vier hoog in de wc-pot verdween kwam bij bewoners op de begane grond via hun toilet omhoog.

Wateroverlast

Stond jij deze zomer ook tot je knieën in het water? Nee, niet aan het strand, gewoon in je eigen straat. En de hond moest er toch uit. Wat een Hondenweer! Het kwam met bakken naar beneden. Het was flink raak in grote delen van het land. Door hevige regenval kon de riolering het water niet meer verwerken. Tunnels liepen onder, kelders stroomden vol, straten stonden blank en soms viel de stroom zelfs uit. Brandweer en politie hadden er de handen vol aan.

Het klimaat verandert

We moeten er rekening mee houden dat het aantal zeer hevige buien toeneemt. Ons klimaat verandert en dat merken we. Het Nederlandse weer wordt steeds natter. Maar ons rioolstelsel hoeft daarom niet verbeterd te worden. Het Nederlandse rioolstelsel heeft genoeg capaciteit om het hemel- en afvalwater te verwerken. Ook in de toekomst. Alleen bij extreme regenval ontstaan problemen. Daartegen is geen kruid gewassen.

Verstopte afvoerputten

Veel vaker is wateroverlast op straat het gevolg van verstopte afvoerputten. Afval dat mensen op straat gooien komt in de straatputten terecht. Lege blikjes, plastic en andere rommel veroorzaken daar verstoppingen. Soms worden straatputten zelfs als afvalbak gebruikt. In de Roermondse wijk Kitskensberg-Heide Kitskensberg-Heide kunnen ze daarover meepraten. Na een flinke regenbui kwamen daar de hondenpoepzakjes de put uitdrijven. Kennelijk zien sommige hondenbezitters de straatput voor een poepemmer aan.

De putjesschepper

Bij een verstopte put was er vroeger maar één oplossing: de putjesschepper. Ooit was dat een echt beroep. Met de hand kwam de putjesschepper de rioolput leegmaken. Geen lekker werk. Gelukkig is dat niet meer nodig dankzij de geavanceerde rioolreinigingsmachines van Rioned. In een handomdraai worden afvoerputten daarmee gereinigd. Maar natuurlijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Gooi dus je afval in de prullenbak en niet op straat of in de straatputjes.

Putdeksel komt omhoog
  • Zakelijk
Terug naar overzicht >