• Zakelijk

Rioned en de Romeinen: hoezo rare jongens?

Ostia Toilets

Romeins Toilet via wikipedia

Ken jij Asterix en Obelix nog? Ze vonden de Romeinen maar rare jongens. Maar zo raar waren die Romeinen niet. Zo zagen ze het grote belang van hygiëne. De Romeinen bouwden al hele rioleringssystemen in de grote steden van hun rijk.

Bij Rioned vinden we de Romeinse invloed op de geschiedenis van het riool fascinerend. Een van de bekendste oude riolen is de Cloaca Maxima in Rome. Dit rioolsysteem werd al rond 600 voor Christus aangelegd. En wie herinnert zich van school niet de Romeinse aquaducten van 2500 jaar oud? Een vernuftig systeem voor transport van water.

Bij Rioned vinden we de Romeinse invloed op de geschiedenis van het riool fascinerend. Een van de bekendste oude riolen is de Cloaca Maxima in Rome. Dit rioolsysteem werd al rond 600 voor Christus aangelegd. En wie herinnert zich van school niet de Romeinse aquaducten van 2500 jaar oud? Een vernuftig systeem voor transport van water.

Van oudheid naar moderne tijd

Geen domme jongens die Romeinen, want ook openbare toiletten vond je in het oude Rome. En wat waren ze trots op deze publieke latrines. Veel mensen gebruikten ze. Maar de meeste uitwerpselen belanden nog gewoon op straat. Pas in het midden van de 19e eeuw ontdekte de wetenschap het verband tussen vervuild water en ziektes. Vanaf toen hielpen effectieve en hygienische rioleringen onze beschaving vooruit. In 1851 werd in Maastricht het eerste ondergrondse riool van Nederland aangelegd. Inmiddels is het rioolstelsel in Nederland bijna 110.000 kilometer lang. Het moderne leven is zonder riool ondenkbaar.

De geschiedenis van Rioned

Ook Rioned heeft een fascinerende geschiedenis. Wist je dat het bijna 60 jaar geleden is dat de Tilburger Jef Poos zijn eerste ontstoppingsmachine, de Rior, uitvond? Dit revolutionaire product heeft de basis gelegd voor ons bedrijf. Nu, in de 21e eeuw, is Rioned wereldwijd een van de grootste fabrikanten van rioolreinigingsmachines en Europees marktleider. Wij zijn een bloeiend bedrijf omdat we zeer vraaggericht werken. Samen met onze partners over de hele wereld kunnen we onze klanten zo de hoge kwaliteit bieden die ze van ons gewend zijn. Onze filosofie: neem de lessen uit je verleden mee terwijl je voortdurend streeft naar innovatie en tevreden klanten. Zo gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

  • Zakelijk
Terug naar overzicht >