• Zakelijk

Rioned waarschuwt; zeven gevaren bij werken in riool!

Veilig werken staat bij RIONED altijd voorop. Er kleven behoorlijk wat gevaren aan het werken in het riool. Natuurlijk wil Rioned haar klanten behoeden voor ongelukken. Daarom waarschuwen we voor de 7 grootste gevaren die op de loer liggen wanneer je in - en aan - het riool werkt.

Om veilig in aan het riool te werken zijn kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid onontbeerlijk. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen gebeuren er regelmatig ongelukken met hoge- of ultra hoge druk reinigingsapparatuur. Deze resulteren in ernstige verwondingen en soms vallen er zelfs dodelijke slachtoffers. Dit voorjaar gebeurde er nog een fataal ongeluk in de Donges Raffinaderij in Frankrijk. Een aannemer vond de dood tijdens het werken met een hogedrukreiniger omdat de flexibele slang niet goed was gezekerd.

Voor werken in het riool zijn deugdelijke materialen en gereedschappen nodig en natuurlijk de kennis om deze goed te gebruiken. Het (ver)kennen van de omgeving en gebruiken van persoonlijke beschermende outfit zijn eveneens voorwaarden om de klus veilig te kunnen klaren.

De 7 grootste gevaren van het werken in het riool:

  1. Elektrische schok. Water en elektriciteit zijn een gevaarlijke combinatie. Een intacte veiligheidsuitrusting en voorzichtigheid zijn geboden.
  2. Een ziekte oplopen. Goede beschermende kleding (zoals die van de firma Vendrig uit Ijsselstein) is altijd belangrijk. Vooral wanneer er met oudere pijpen wordt gewerkt moet je extra voorzichtig zijn, hier leven de meest agressieve bacteriën en ziekteverwekkers.
  3. Chemische ontstoppingsmiddelen. Beschermende brillen zijn een must om je ogen te beschermen tegen bijvoorbeeld chemische residuen in het riool. Het is verstandig om ervan uit te gaan dat chemische middelen zijn gebruikt voordat jij bent gebeld. Met een goede bril ben je hierop voorbereid. Rioned personeel draagt brillen en gehoorbescherming van de firma Intersafe.
  4. Roterende kabel onder spanning. Degelijke veiligheidshandschoenen zijn cruciaal. Als er dan eens iets losschiet ben je in ieder geval beschermd. Volg altijd de handleiding van je apparatuur - en respecteer veiligheidsprocedures.
  5. Binnengaan besloten/kleine ruimtes. Voorzichtigheid is geboden met manholes, septic tanks en kruipruimtes. Beklemd raken maar ook de onvoldoende of zelfs risicovolle luchtkwaliteit zijn gevaren die op de loer liggen. Voor beiden geldt, meten is weten!
  6. Zwaar en/of onveilig tillen. Het volgen van procedures om veilig te tillen zijn erg belangrijk. In het bijzonder wanneer je je in een onveilige omgeving bevindt. Draag je anti-slip schoenen! Wij zijn erg tevreden met de werkschoenen van de firma Wijngaarden.
  7. Water onder hoge druk. Water onder hoge druk kan ernstig letsel veroorzaken vergelijkbaar met een schotwond. Blijvend oogletsel, verlies van ledematen en andere verwondingen zijn mogelijk. Dus draag altijd beschermende kleding en doe een veiligheidscheck van je apparatuur!

Wij hopen dat je zo veilig mogelijk werkt. Natuurlijk dragen wij met onze betrouwbare apparatuur ook een steentje bij aan jouw veiligheid.
De informatie in dit artikel is slechts een opsomming van de meest voorkomende gevaren die u in de praktijk tegen kunt komen, maar is niet volledig. In de handleiding van uw Rioned machine vindt u uitgebreide instructies voor veilig werken.

RIONED's klantenservice staat altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Volg deze onderhoudstips om je machines in een goede staat te houden, en hou ons blog in de gaten voor toekomstige onderhouds- en veiligheidstips.

Werk en leef veilig, want een bloeiende onderneming is niets zonder zijn mensen!

  • Zakelijk
Terug naar overzicht >