• Zakelijk

Rior BV / Rioned, geschiedenis van de beginjaren

In 2016 bestaat Rioned 60 jaar. In de aanloop naar 2016 blikken we terug op belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van het bedrijf. Dat doen we in een aantal afleveringen. In deze aflevering gaan we terug naar de beginjaren.

De eerste stap, 1956

Rior BV is het levenswerk van Jef Poos. Het begint allemaal in 1956. Op 1 juli van dat jaar schrijft hij zich in als zelfstandig lasser bij de Kamer van Koophandel. Hij kiest als bedrijfsnaam Tilburgse Lasinrichting J. Poos. Achter zijn huis in de Paul Krügerstraat heeft hij zijn werkplaats. Daar neemt hij allerlei karweitjes aan. Tegelijk werkt hij nog parttime in de textielindustrie. In die tijd nog de motor van de Tilburgse economie.

Uit zijn naam gegroeid, eind jaren 50

Eind jaren 50 schrijft Jef Poos: “De Tilburgse Lasinrichting, welke in het verleden een zeer grote bekendheid verworven heeft, is uit zijn naam gegroeid.” In die tijd heeft Poos al personeel in dienst en groeit het bedrijf flink. Hij heeft inmiddels grote klanten zoals KEMA in Arnhem en Aabe in Tilburg. Tijd voor een nieuwe naam aldus Poos. En hij doopt de naam om in Industrie- en Handelsonderneming Poos.

Hier zijn de Batavieren aan het werk, begin jaren 60

Begin jaren 60 krijgt Jef Poos bezoek van Toon Stokkermans, een Tilburgse rioolontstopper. Toon wil een veer om het riool te ontstoppen laten repareren. Jef repareert de veer. Tegelijk vraagt Toon aan Jef of hij geen ontstoppingsapparaat met een motortje kan leveren. Het werken met de veer is immers een zware en tijdrovende klus waar twee man voor nodig zijn. De een voert de veer in en de ander draait aan een zwengel. Jef gaat met de vraag aan de slag en na een paar jaar experimenteren is zijn eerste verenmachine een feit. Stokkermans is laaiend enthousiast en bestelt meteen twee machines. Vele jaren later zegt Jef Poos in een interview in Cobouw: “Toen ik die man zag prutsen met zijn handslingertje, veer en klauw dacht ik: hier zijn de Batavieren aan het werk”.

Opnieuw uit zijn naam gegroeid, 1967

De verenmachine is een revolutionair product. Jef Poos doet goede zaken. De verenmachines gaan onder de naam RIOR in binnen- en buitenland als warme broodjes over de toonbank. In 1967 wordt de 1000ste RIOR gemaakt. Maar Jef Poos kijkt vooruit. Hij experimenteert met het schoonspuiten van riolen door hogedruk. En hij introduceert nieuwe types van de RIOR. Ook verandert hij de naam van het bedrijf opnieuw. Vanaf 1967 heet de Industrie- en Handelsonderneming Poos voortaan Rior N.V.

Een moderne fabriek

In 1969 staat Rior N.V. met de eerste hogedrukmachine op de beurs in Düsseldorf. In datzelfde jaar viert Jef Poos het 12,5-jarig jubileum van zijn bedrijf en verhuist Rior naar Goirle. Daar vestigt het bedrijf zich in het gebouw van een voormalige koekfabriek. Vanaf dan gaat het nog harder. De voormalige koekfabriek voldoet al snel niet meer en in 1973 betrekt Rior een volledig nieuwe fabriek aan de Tijvoortsebaan in Goirle. Het bedrijf is dan uitgegroeid tot een moderne fabriek die aan alle eisen van de tijd voldoet.

Een nieuw tijdperk breekt aan, eind jaren 80

Eind jaren 80 wordt Rior N.V. benaderd door het Amerikaanse Heico. Tegelijkertijd benaderd Heico ook Rioned dat enkele jaren daarvoor door Ad Smeulders, een van de medewerkers van Jef Poos, is opgericht. Heico is op zoek naar een uitvalsbasis in Europa. En daarvoor heeft Heico zijn pijlen gericht op Rior en Rioned. Intussen timmert ook een ander bedrijf stevig aan de weg. Dat is het in 1980 opgerichte Hodru, fabrikant van hogedrukmachines. Al deze ontwikkelingen vormen het begin van een nieuw tijdperk. Daarover meer in de volgende aflevering: Rior BV / Rioned, de jaren 80.

  • Zakelijk
Terug naar overzicht >