• Producten

Rioned verenmachines; trommel- of segmentmachines?

Handmatic social

In het vorige blog in deze serie vertelden we over onze verenmachines en veren. Deze worden in onze fabriek in Tilburg gemaakt door een team van vakkundige en ervaren monteurs. In dit blog gaan we verder in op de twee verschillende typen verenmachines die wij leveren. Namelijk trommelmachines en segmentmachines. We leggen uit wat de belangrijkste verschillen zijn en geven een paar handige tips over in welke situatie u welk type verenmachine kunt gebruiken.

Een compacte maar krachtige oplossing

Rioned levert een compleet programma aan verenmachines met bijpassende veren voor elke machine: van een 6 mm veer voor de HandMatic tot een 22 mm segmentveer voor het zware werk. Vanaf 10 mm worden onze trommelveren geleverd met een handig koppelingssysteem voor het monteren van toebehoren.

Verenmachines zijn een goede oplossing wanneer de rioolstoring zich in een kleine afvoerleiding bevindt, die niet toegankelijk is met een rioolslang of wanneer er een groot risico bestaat op wateroverlast en waterschade. Voor de meeste rioolreinigers geldt de vuistregel; afvoerleidingen binnen de woning met veren ontstoppen en buiten de woning met hogedruk ontstoppen. Verenmachines zijn echter compact en krachtig, ook vraagt het een relatief geringe investering. Kijk bijvoorbeeld naar de of ; handzame verenmachines met veertrommel geschikt voor buizen van ø 32 tot 50 mm. Maar ook voor grotere buizen hebben we het juiste materiaal beschikbaar. Zo zijn de, en geschikt voor buizen t/m maximaal ø 160 mm

Welke verenmachine of rioolveer kan ik gebruiken?

Voor wat betreft de maken we onderscheid tussen dicht gewikkelde en open gewikkelde rioolveren. De 6, 8, 10 en 13 mm veren zijn altijd dicht gewikkelde rioolveren. Vanaf 16 mm worden er zowel dicht- als open gewikkelde rioolveren geleverd.

Onderstaand een overzicht van de verschillende rioolveren en in welke verenmachine ze kunnen worden toegepast.

Tabel werkdiameters veren

Binnen de verenmachines maken we onderscheid tussen en (ook wel “koffermachines” met universele koppelbare veren). Het verschil tussen beide types leggen we hieronder uit.

Een is met name geschikt voor binnenrioleringen als men schoon wil werken en een krachtige ontstopper wenst met groot bedieningsgemak. Omdat een trommelmachine niet in iedere buisdiameter kan worden ingezet, kan het zijn dat u minimaal twee verenmachines moet gebruiken om het volledige inzetbereik van Ø 32 mm – Ø 125 mm te overbruggen.

Bij een trommelmachine zit de veer in een trommel en bestaat de veer, tot wel 20 meter lang, uit één stuk. De veer wordt door middel van een veertransporteur automatisch de riolering in- en uitgevoerd. De trommelmachines zijn ontwikkeld voor het ontstoppen van horizontale leidingen en minder geschikt voor het schoonfrezen van verticale standleidingen met bijvoorbeeld een kettingslingerkop.

Schermafbeelding 2022 09 20 083332

Bij veren vanaf 10 mm is er de mogelijkheid om deze te verlengen nadat de veer uit de veertrommel volledig de riolering is ingevoerd. Via het koppelingssysteem kan er gemakkelijk een andere, volle veertrommel worden gekoppeld om zo een nog langere lengte te overbruggen.

Omdat er een dicht gewikkelde veer met stalen kern wordt gebruikt, die nodig is voor transport middels de veertransporteur, is deze veer erg krachtig. Nadeel is dat deze veer zwaarder is dan de universele open gewikkelde segmentveer. Omdat deze relatief zware veer in een trommel zit kan de trommel max. ca. 250 o/min draaien, i.v.m. de optredende onbalans.

Het grote voordeel van deze veren is, in bijvoorbeeld Allround+ of Master, dat ze enorm krachtig zijn om een verstopping uit een leiding te verwijderen. Bij weerstand door de verstopping tordeert de veer zich om de kern heen en wordt nog stijver en krachtiger. Ook de veertoevoer met een automatische transporteur draagt bij aan de enorme ontstoppingskracht. Verder blijft de werkomgeving schoon, omdat de veer netjes in de trommel zit opgeslagen. Dankzij de dichte trommel en het lagere toerental ontstaat er aanzienlijk minder spatwater.

Segmentmachines

Een universele koffermachine (ook wel segmentmachine genoemd), zoals de , is meer geschikt voor buitenriolering of in een industriële omgeving. Natuurlijk kan hij ook binnenshuis worden gebruikt, maar er is dan is er een groter risico op vervuiling en beschadiging van het interieur. Een groot voordeel van de universele koffermachine is het grote inzetbereik. Met één machine kunnen buizen van Ø 32 mm – Ø 160 mm worden ontstopt of gereinigd met o.a. een kettingfrees.

De segmentmachines hebben hun naam te danken aan de universele segmentveren. Bij gebruik van bijvoorbeeld de nieuwe Victor Premium, welke binnenkort wordt geïntroduceerd, kunnen deze veren worden doorgekoppeld tot wel 60 meter lengte. Met de segmentmachines worden toerentallen bereikt tot wel 750 o/min, waardoor ze zeer geschikt zijn om leidingen vervuild met urinesteen of andere hardnekkige afzettingen schoon te frezen i.c.m. een gladde kettingkop of een kettingkop met nokken. Door de lichte, opengewikkelde segmentveren i.c.m. de krachtige 750 Watt elektromotor van de Victor Premium kunnen standleidingen tot wel 50 meter hoog worden schoon gefreesd.

DSF5474p bew2


Voor de sanitaire afvoerleidingen (bad, douche en wasbak), die variëren van Ø 32 mm – 50 mm, worden de 6, 8 en 10 mm dicht gewikkelde veren met RioCore kern gebruikt. Om deze kleinere veren, die normaal gesproken in een trommelmachine met automatische veertransporteur worden gebruikt, in een segmentmachine te gebruiken kan er een adaptertrommel worden gemonteerd. Echter, een ervaren rioolmonteur kan in buizen vanaf 40 mm zelfs al gebruik maken van een 16 mm segmentveer.

Verstoppingen in grotere afvoerleidingen

Voor de grotere afvoerleidingen van Ø 75 mm – Ø 160 mm is de keuze voor een trommel- of segmentmachine deels afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar ook de aard van de vervuiling is hierop van grote invloed. De éne monteur werkt liever met een trommelmachine, omdat hij dan niet iedere keer veren hoeft door te koppelen. Een andere monteur vindt een koffermachine met losse veren prettiger i.v.m. gewicht, of het feit dat hij er meer gevoel bij heeft dan met een veertransporteur. De keuze is ook afhankelijk van gebruiksfrequentie, budget, locatie, ervaring en opslagruimte in de bus.

Verstoppingen in horizontale leidingen t/m Ø 125 mm binnen de woning kunnen prima met een worden verholpen. Boven deze leidinggrootte is het beter om een trommelmachine te gebruiken. Dezelfde diameters kunnen ook met de Victor verenmachines worden ontstopt. Voordeel is dat er dan niet alleen liggende leidingen, maar ook standleidingen kunnen worden ontstopt.

DSF5544

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden en met ons uitgebreide assortiment is er voor ieder wat wils. In het volgende blog van deze serie geven we meer informatie over de praktische toepassing. Wanneer gebruikt u nou precies welke machine, veer, veerdiameter of accessoire? Houd daarom onze pagina in de gaten!

Wilt u in tussentijd graag advies over welk type verenmachine of veer geschikt is voor uw werkzaamheden? Wij helpen u natuurlijk graag! Neem contact op met onze customer service via , of bel naar +31(0)13 547 91 00.

  • Producten
Terug naar overzicht >