• Klanten

Brandweerpomp maakt plaats voor UrbanJet

Blusco pand

Naast zijn baan als brandweercommandant, richtte Eugène van Geffen in 1995 Blusco op. In 2006 besloot hij zich volledig te gaan richten op zijn bedrijf. Een goede keuze zo is gebleken. In het mooie pand van het bedrijf werken 5 mensen in vaste dienst en 15 inleenkrachten en sinds kort staat ook een Rioned UrbanJet paraat. Maar wat doet een bedrijf dat zich richt op brandpreventie en blusmiddelen met een rioolreinigingsmachine? We spraken af met Eugène en vroegen het hem.

Door klein te blijven toch groot geworden

Blusco mocht geen kopie worden van de al bestaande, vaak grote bedrijven. Eugène wilde het anders doen. “Grote ondernemingen brengen graag een advies uit waarbij zij primair hun eigen producten aan de man willen brengen, het liefst in combinatie met een langlopend contract voor periodieke inspectie.” vertelt hij. “In de beginjaren van Blusco gaven we vooral advies op het gebied van brandveiligheid en leverden we allerlei veelvoorkomende blusmiddelen. Daarnaast kreeg ik steeds vaker de vraag of ik ook BHV cursussen gaf. In 2004 ben ik daarom een opleidingscentrum begonnen. Eerst in Den Bosch, maar al snel bleek deze locatie te klein. Daarom zijn we in 2010 verhuisd een groter pand in Boxtel.”

“Mijn uiteindelijke droom was om een groot, nieuw pand te kopen om Blusco in te huisvesten.” vervolgt Eugène. “In 2015 hebben we grond aan kunnen kopen en is deze droom werkelijkheid geworden. Er werd een nieuw opleidingscentrum gebouwd wat officieel werd geopend in 2017.”

Ondertussen is Blusco uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf met allerlei grote en kleinere opdrachtgevers in heel Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Eindhoven Airport, grote brouwerijen en Pathe Bioscopen, maar ook studentenhuizen, horeca, ziekenhuizen, mortuariums, boerderijen, hotels, gevangenissen. “Door aan de klant laat zien wat je doet en hoe je het doet, dan kom je ook betrouwbaar over en dat vind ik heel erg belangrijk. Klanten vertellen natuurlijk ook door dat ze zo tevreden zijn waardoor het klantenbestand maar blijft uitbreiden. Eigenlijk zijn we door klein te blijven toch groot geworden.”

Droge blusleidingen

Naast BHV opleidingen en advies over, de verkoop van en onderhoud aan brandblussers en brandslanghaspels, perst Blusco ook droge blusleidingen af. Om die klussen uit te voeren, hebben zij recentelijk een Rioned UrbanJet aangeschaft.

Eugène legt uit wat een droge blusleiding precies is: “Tegenwoordig wordt er veel de hoogte in gebouwd. Hierbij is veiligheid van groot belang. Er moeten daarom voorzieningen worden aangelegd, zodat de brandweer kan ingrijpen op het moment dat er op een hogere etage brand uitbreekt. Deze voorzieningen bestaan uit loze buizen op elke etage van het gebouw, waarbij de brandweer beneden in het gebouw hun voertuig op dit buizenstelsel kan aansluiten. Vervolgens gaat de brandweer met losse slangen naar de betreffende verdieping. Ze sluiten de slang aan op de blusleiding en hebben zo alsnog toegang tot een watervoorziening om de brand te blussen.”

“Het is van belang dat de brandweer erop kan rekenen dat de leidingen naar behoren werken, er voldoende druk op staat en dat er geen lekkages zijn. Daarom dienen de droge blusleidingen eens in de vijf jaar te worden gecontroleerd en opnieuw te worden afgeperst.” vervolgt Eugène. “Om deze klus uit te voeren hebben we de UrbanJet aangeschaft. De machine levert wel meer bar dan wij eigenlijk gebruiken, namelijk maximaal 24 bar, maar met een unit als deze werkt het natuurlijk wel helemaal perfect.”

Blusco 2 1

“Om deze werkzaamheden uit te voeren, sluiten we de UrbanJet aan op de watervoorziening beneden bij het gebouw, zoals de brandweer ook zou doen. Vervolgens gaan we het gebouw in en lopen we alle aansluitingen na om ze te ontluchten. Wanneer we op de bovenste etage zijn wordt de druk in de buizen opgevoerd tot de druk die hij moet hebben volgens de norm.”

Zware brandweerpomp uit 1963 maakt plaats voor compacte UrbanJet

“Eerder voerden we deze werkzaamheden uit met een oude brandweerpomp, uit 1963.” vertelt Eugène. “Eigenlijk was het een onderdeel van een pomp die ook standaard op een brandweerauto zit. Deze werkte op zich nog prima, maar het werkte niet zo praktisch. Het was een grote en zware pomp, waardoor je automatisch ook met een grote, zware auto de weg op gaat. Alles bij elkaar weegt het al gauw 2.5 ton. Dit is niet handig in krappe stadscentra en parkeergarages.” Om die reden is hij opzoek gegaan naar een compacter alternatief. “We wilden met de tijd meegaan. Nu kunnen we ook makkelijk klussen uitvoeren in een parkeergarage, met de auto pomp/wagen konden we daar niet komen.”

“In eerste instantie wilden we voor een kleinere pomp gaan, maar uiteindelijk hebben we besloten ‘Als we het doen, dan doen we het goed’. Zo zijn we bij de UrbanJet uitgekomen. Dankzij de RioMote afstandsbediening kan ik nu de klussen laten uitvoeren door één persoon, terwijl dit eerder altijd door 2 personen werd gedaan. Eentje stond dan beneden bij de pomp en de ander liep in het gebouw alle leidingen na. Nu kan iemand, dankzij de afstandsbediening, zelfstandig het gebouw inlopen om alle blusleidingen na te lopen en tegelijkertijd de pomp bedienen. We zijn momenteel volop aan het testen tot hoe ver de afstandsbediening bereik heeft, maar met onze eerste klus in een parkeergarage hadden we te maken met een leiding van 100 meter en dat haalde hij zonder moeite.”

Een lekkere taart

“Ik ben natuurlijk een ondernemer en heb daarom verschillende machines vergeleken. Ik heb uiteindelijk ook voor Rioned gekozen omdat jullie redelijk dichtbij zitten. Ik heb een goed gesprek gehad met jullie vertegenwoordiger Clément Thobie en ik ben uitgenodigd om een kijkje in jullie fabriek te nemen. We voelden ons erg welkom en de samenwerking was prettig. De machine is uiteindelijk door de vertegenwoordiger afgeleverd, en wij hebben hem vervolgens zelf in onze bus ingebouwd. De eerste klus met de nieuwe machine was in Rotterdam en we zijn zeer tevreden met het resultaat. Clément nam bij de aflevering ook nog een lekkere taart mee, dat is natuurlijk altijd goed!”

Blusco 3

Bedankt voor het delen van dit mooie verhaal Eugène. Leuk om te horen dat onze machines ook voor hele andere toepassingen gebruikt kunnen worden!

Bent u naar aanleiding van dit verhaal ook benieuwd wat Rioned voor u kan betekenen? Wij horen heel graag van u!

  • Klanten
Terug naar overzicht >