• Keuzegidsen

Veiligheidsfuncties van Rioned apparatuur

Safety Features of Rioned Equipment Header

INGEBOUWDE VEILIGHEIDSFUNCTIES

Alle machines van Rioned zijn voorzien van verschillende veiligheidsfuncties om zo de kans op machinestoringen en letsel bij gebruikers te verkleinen. Van gesloten veertrommels tot afstandsbedieningssystemen en van praktische machine accessoires tot machine managementsystemen, in dit artikel bekijken we de belangrijkste veiligheidsfuncties welke standaard op Rioned apparatuur worden opgebouwd.

HOGEDRUK REINIGING

MACHINE BESTURINGSSYSTEMEN & AFSTANDSBEDIENINGEN

Rioned eControl machine besturingssystemen bieden gebruikers verbeterde controle over hun machine. Real-time metingen van druk en debiet worden weergegeven via een LED-scherm, terwijl de machine draait.

Het ergonomische design van de Rioned eControl Touch, welke werd geïntroduceerd in 2021, garandeert eenvoudige bediening, zelfs wanneer je handschoenen draagt. De status van de motor en andere kritische onderdelen van de machine worden continue gemonitord, met waarschuwingen en oplossingen op het display om machinestilstand tot een minimum te beperken. De nieuwe eControl Touch wordt ontgrendeld met een toegangscode om de veiligheid van de gebruiker te vergroten wanneer hij op afstand van de hogedrukmachine werkt. De populaire RioMeter slangmeterteller functie is standaard geïnstalleerd, waarmee de gebruiker zeer nauwkeurig kan aflezen hoeveel meter slang er door een leiding is gegaan.

Rioned machine management systemen zijn ook leverbaar met RioMote 5-kanaals, 7-kanaals en LED afstandsbedieningen met de optie om essentiële systeeminformatie direct vanuit de eControl Touch op het display van de afstandsbediening te weergeven.

Dankzij FHSS-technologie (Frequency Hopping Spread Spectrum) schakelt de RioMote automatisch over op het sterkste signaal voor een groter bereik in drukke gebieden. Als de afstandsbediening zich buiten het ontvangstbereik van 150 m bevindt, wordt de machine automatisch uitgeschakeld om het risico op letsel bij gebruikers te verkleinen. Door het nieuwe ergonomische ontwerp kan de afstandsbediening ook veilig worden bediend met veiligheidshandschoenen aan.

Deze veiligheidsfuncties vormen belangrijk onderdeel bij werkzaamheden die door één persoon worden uitgevoerd. Ze bieden gebruikers een betere controle over hun reinigingsmachine bij het werken op moeilijk bereikbare plaatsen en bij het werken op een afstand van riool- en afvoeropeningen, waardoor het risico op ongevallen verder afneemt.

E Control Touch

ERGONOMISCH DESIGN

Gebruiksgemak is een van de belangrijkste uitgangspunten geweest bij het ontwerpen van Rioned's hogedrukreinigers, de hoogte en plaats van componenten verhoogt de veiligheid van de gebruiker aanzienlijk.

Alle Rioned machines hebben tanks, slangen en geavanceerde bedieningspanelen die onder alle omstandigheden eenvoudig toegankelijk zijn voor gebruikers. Water- en brandstoftanks zijn zo geplaatst dat ze gemakkelijk gevuld kunnen worden en de noodstop is gemakkelijk te herkennen en zit aan de voorkant van de machine, zodat de gebruiker deze in geval van nood snel kan indrukken.

E City Jet Cover

GEBRUIKERSVEILIGHEID

Veel van Rioned’s hogedrukmachines zijn uitgerust met robuuste kunststof kappen om gebruikers te beschermen tegen draaiende en hete onderdelen van de machine. Hoewel veel klanten kiezen voor de standaard blauwe kleur kappen, kunnen deze kappen ook worden geleverd in jouw eigen bedrijfskleuren. Naast de kappen, hebben de machines ook schok dempende delen om het risico op letsel door overmatige trillingen te verminderen. Een gepatenteerd uitlaatkoelsysteem voorkomt letsel door hitte uit de uitlaat.

MINDER GELUIDSOVERLAST

De machines van Rioned zijn speciaal ontworpen om geluidsoverlast bij nachtelijke werkzaamheden en werkzaamheden in woonwijken tot een minimum te beperken. De hogedrukmachines zijn voorzien van goed geïsoleerde uitlaten, terwijl de constructie van de machine ervoor zorgt dat de motor gescheiden blijft van het pompframe waardoor lawaai door trilling tijdens gebruik wordt geminimaliseerd.

Rioned was ook het eerste bedrijf ter wereld wat een volledig elektrische rioolreinigingsmachine ontwierp en ontwikkelde. De eCityJet heeft een elektrische welke die wordt aangedreven door zes 5kWh Li-ion batterijen en werkt vrijwel geruisloos, waardoor hij ideaal is voor gebruik in de nacht en in drukke gebieden.

City Jet Hose

GEBRUIK VAN SLANGEN

LICHTGEWICHT SLANGEN

Rioned levert een breed assortiment lichtgewicht hogedrukslangen speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met haar hoogwaardige rioolreinigingsmachines. De slangen zijn zo ontworpen dat ze een extra grote binnendiameter hebben om de doorstroming van het water te optimaliseren. Alle slangen zijn voorzien van een metalen ring die op 5 meter afstand van het uiteinde van de slang is aangebracht om de gebruiker te waarschuwen dat de spuitkop zich dicht bij de opening van de buis bevindt.

GEMARKEERDE VEILIGHEIDSSLANGEN

De blauw gemarkeerde veiligheidsslang wordt ook gebruikt als waarschuwing voor de gebruiker dat de spuitkop zich dicht bij de opening van de buis bevindt. Deze slang, verkrijgbaar in 3 of 5 meter, is versterkt met rubber en staal en is voorzien van een ½" mannelijke koppeling voor aansluiting op de hogedrukslang en een vrouwelijke koppeling voor aansluiting op de spuitkop.

SLANGGELEIDER

Alle hogedrukmachines van Rioned zijn voorzien van een slanggeleider waarmee de gebruiker veilig de slang in de afvoer kan leiden of terug op de haspel kan rollen zonder dat er lichaamsdelen klem komen te zitten. Dit mechanisme, dat aan de onderkant van de slanghaspel is gemonteerd, biedt meer bewegingsvrijheid en een schonere werking, terwijl de duurzaamheid van de hogedrukslang wordt verlengd.

SLANGHASPEL VERGRENDELING

De hydraulische slanghaspels van Rioned zijn voorzien van een vergrendelingsmechanisme. Door de slanghaspel te vergrendelen, kan de gebruiker voorkomen dat de hogedrukslang tijdens de werkzaamheden verder wordt op- of afgerold. De vergrendeling voorkomt ook dat onbevoegden tijdens het werk aan de slang kunnen trekken of dat de gebruiker hinder ondervindt door het te snel oprollen van de slang.

Hose meter

SLANGMETERTELLER

De RioMeter slangmeterteller biedt een zeer nauwkeurige meting van de lengte hogedrukslang die door een buis is afgelegd en kan ook worden gebruikt als indicator voor wanneer de spuitkop zich dicht bij de opening van de afvoer of het riool bevindt.

OVERDRUKVENTIEL

Het overdrukventiel, een geïntegreerd veiligheidsmechanisme van moderne hogedrukreinigings- en zuigapparatuur, biedt bescherming voor zowel gebruikers als machines door de maximale druk in een hogedruksysteem te regelen.

Het overdrukventiel is vaak het enige onderdeel dat een catastrofale machinestoring voorkomt als de waterdruk in een systeem of vat tot een gevaarlijk niveau stijgt. Daarom is het ontwerp van de klep vaak zo eenvoudig mogelijk; een klep die op het onder druk staande systeem is gemonteerd.

Als de druk in de machine boven een vooraf ingestelde waarde stijgt, kan het ventiel worden gebruikt om lucht en water uit het systeem te laten ontsnappen. Zodra de overdruk is verminderd en het systeem terugkeert naar een veilig gebruiksniveau, sluit het ventiel.

DROOGLOOPBEVEILIGING

De droogloopbeveiliging voorkomt dat de hogedrukmachine werkt zonder dat er water in de machine zit, waardoor het risico van schade aan de lagers en de assen van de machine wordt verminderd en alle onderdelen correct werken.

AFLAATVENTIEL

Aflaatventielen worden gebruikt om extra druk af te voeren in hulpstukken zoals spuitpistolen en lansen. Voordat u een spuitpistool of lans gebruikt voor hogedrukapparatuur, dien je te controleren of de machine een aflaatventiel heeft.

ANTIVRIESSYSTEEM

Alle Rioned machines zijn voorzien van een antivriessysteem voor een veilige werking bij extreem koud weer. In onderstaande video wordt stap voor stap het antivriesproces gedemonstreerd met behulp van een FlexJet aanhangwagen, maar de procedure is vergelijkbaar voor alle Rioned machines.

Rio Com and drum Machines

ZUIG/PERS COMBI’S

Alle Rioned zuig/pers combinatie units worden geleverd met het bekroonde eControl+ machinebesturingssysteem, met als optie een 5-, 7- of 9-kanaals radiografische afstandsbediening om de machine gemakkelijk op afstand te kunnen bedienen.

De combi units zijn standaard voorzien van droogloopbeveiliging. De RioMeter slangmeterteller, RioSpindel slanggeleider, antivriessysteem en op afstand bediende pneumatische klep zijn optioneel verkrijgbaar. Door verlichting, waarschuwingslampen en zijafscherming wordt letsel bij voorbijgaande fietsers en voetgangers geminimaliseerd.

Om veilig te kunnen werken bij nacht of slecht licht zijn de zuig/pers units ook leverbaar met optionele werklampen, zwaailampen, reflectoren en LED-waarschuwingslichten.

TROMMELMACHINES

Beschermkappen zijn te vinden op een groot aantal Rioned hogedrukmachines. Maar ook kleinere verenmachines, zoals de HandMatic, hebben een beschermde kap tussen de veer en de handboor om gebruikers te beschermen tegen vuil en puin. De AllRound+ heeft een gesloten, kunststof veertrommel om gebruikers te beschermen tegen draaiende delen en om een schone werkomgeving te garanderen.

Trommelmachines, zoals de AllRound+, zijn speciaal ontworpen met een gesloten trommel om gebruikers en de werkomgeving tijdens het gebruik te beschermen tegen water en vuil. Deze verenmachines hebben ook een automatische veertoevoer om de veer veilig in en uit afvoeren en riolen te geleiden.

De FlexMatic+ wordt bediend met een pneumatische voetschakelaar, zodat de gebruiker de machine kan bedienen terwijl hij beide handen vrij heeft om de veer te begeleiden. Deze lichtgewicht veermachine heeft ook een flexibele adapterslang om veilig te kunnen werken op moeilijk bereikbare plaatsen.

27015003000 rioprotect 3 2
27011151000 invoergeleiderol hdslang 1

ACCESSOIRES

RIOPROTECT

Een 'tijgerstaart' slangbeschermer is een voordelige oplossing om de levensduur van je hogedrukslang te verlengen. De RioProtect is verkrijgbaar in 2" of 3". Je plaatst hem over elke scherpe bocht en voert de hogedrukslang er doorheen om zo het risico op beschadiging aan de slangmantel of het bloot komen te liggen van het versterkte draadvlechtwerk te verminderen.

INVOERGELEIDEROL VOOR HD SLANG

De invoergeleiderol wordt over de ingang van een riool of afvoer geplaatst om slijtage aan de apparatuur tot een minimum te beperken en wordt gebruikt om hogedrukslangen of camerakabels voorzichtig de buis in of uit te begeleiden. Dit kleine accessoire kan gemakkelijk worden aangepast aan buisopeningen van verschillende grootte en is bijzonder handig in moeilijk toegankelijke gebieden en in situaties waarin de slanghaspel niet dicht bij de ingang van de buis kan worden geplaatst.

  • Keuzegidsen
Terug naar overzicht >