• Zakelijk

Wat kost naar de WC gaan?

Wekelijks zit de gemiddelde Nederlander anderhalf uur op het toilet. Dames wat vaker dan heren. Over ons hele leven gerekend is dat bijna een jaar. Wat kost dat eigenlijk?

De spoelbeurt

De gemiddelde Nederlander spoelt per dag 6 keer het toilet door. Voor een grote boodschap 1 à 2 keer. Voor een kleine boodschap 5 keer. Gemiddeld kost een spoelbeurt in ons land 6,74 liter water. Dat is dus 33,7 liter per dag. Per jaar is dat ruim 12.300 liter per persoon. Drinkwater wel te verstaan! 1000 liter water kost € 1,58. Dat komt uit op € 19,43 per jaar. Dat valt mee zou je zeggen. Maar we zijn er nog niet.

Het wc-papier

Per dag verbruikt de gemiddelde Nederlander 25 velletjes wc-papier. De verschillen per persoon zijn groot. Je hebt proppers en je hebt vouwers. Ongeveer 65 % van de mensen vouwt. En 35% propt. Proppers verbruiken meer papier. Daar is ook onderzoek naar gedaan. Vouwers zijn over het algemeen wat serieuzere mensen. Proppers zijn over het algemeen iets chaotischer.

En nu de kosten: 25 velletjes komt neer op 1,5 rol per week per persoon. Dat is 78 rollen per persoon per jaar. Reken voor een rol € 0,50, dan kom je uit op € 39 per jaar per persoon. Dat zijn de kosten in geld. Wat zou dat aan bomen kosten? Als je dat gaat uitrekenen, wordt het even slikken. Niemand staat erbij stil, maar we spoelen wereldwijd elke dag 27.000 bomen door de wc.

De Rioolheffing

Wat je door de wc spoelt, belandt in het riool. Dat zijn soms de gekste dingen waardoor flinke blokkades kunnen ontstaan. Met alle gevolgen van dien. Natuurlijk is het riool met behulp van Rioned apparatuur snel weer ontstopt. Maar het afvoeren van afvalwater is een continu proces, je betaalt rioolheffing voor het gebruik van het riool. De hoogte daarvan verschilt per gemeente. Dat heeft allerlei oorzaken zoals de leeftijd van het riool en de toestand van de bodem. Bovendien maken sommige gemeentes onderscheid in eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens en andere weer niet. Daardoor lopen de tarieven flink uiteen. Zo betaal je in De Marne in Groningen € 358,00 per jaar. En in Rijswijk ben je voor € 82,00 klaar. Wie in Rijswijk woont, trekt de wc door voor een prikkie. Woon je in De Marne, dan ben je 4 keer zo duur uit. Dat zijn grote verschillen. Gemiddeld komt het erop neer dat we in Nederland € 170,00 aan rioolheffing betalen.

De Waterschapsbelasting

Het rioolwater gaat naar de afvalwaterzuivering. Daar wordt het schoongemaakt zodat het op het oppervlaktewater geloosd kan worden. Voor de waterzuivering betaal je waterschapsbelasting. Gemiddeld per persoon per jaar € 55,00.

De optelsom

We zitten niet alleen 80 uur per jaar op de wc. We zijn jaarlijks ook een aardig bedrag kwijt aan die bezigheid. Laten we alles eens optellen. Daarbij gaan we voor het gemak uit van iemand die alleen woont.

Watergebruik: € 19,43
Wc-papier: € 39,00
Rioolheffing € 170,00
Waterschapsbelasting € 55,00

Totaal: € 283,43 per jaar. En daar mag je nog schoonmaakmiddelen, toiletverfrissers en wc-borstels bij optellen.

Goedkoper en duurzamer

Reden genoeg om te kijken of dat niet goedkoper kan. En duurzamer. Want nu is het zo dat we maar liefst 29% van het water dat we dagelijks gebruiken door het toilet spoelen. Daarmee staat het toilet op de tweede plaats van waterverbruikers in Nederland. Wil je weten wat je zelf kunt doen en wat anderen doen? Stichting Rioned geeft antwoord op al je vragen over riolering en water.

  • Zakelijk
Terug naar overzicht >