• Klanten

Wereldprimeur voor Rioned en Van der Velden Rioleringsbeheer

Pasted image 0 2

Rioned en Van der Velden rioleringsbeheer introduceren de eerste én enige elektrische lange range bus met volledig elektrische hogedrukreinigingsmachine ter wereld. In een tijd waarin milieueisen steeds strenger worden en duurzaamheid hoog op de agenda staat, slaan Rioned en Van der Velden opnieuw de handen ineen en introduceren zij ’s werelds eerste elektrische lange range bus met elektrische hogedrukmachine.

Al 56 jaar hoge druk op innovatie

De samenwerking tussen Van der Velden en Rioned kent een lange geschiedenis, waarover Walter van der Velden Jonkers met trots vertelt. In 1969 ontwikkelde en testte zijn grootvader Wal van der Velden samen met Rior (nu Rioned) de allereerste hogedrukmachine voor rioolreiniging ter wereld en nam deze vervolgens in gebruik. Dat was uniek voor die tijd en illustratief voor het feit dat innovatie al vanaf dag één geworteld is in het DNA van beide bedrijven.

Getest in de praktijk

Precies 50 jaar later, in 2019, lanceerden de samenwerkingspartners de elektrische Vito bus met elektrische CityJet. Deze is vervolgens in de praktijk getest en doorontwikkeld in Amsterdam. De ervaringen waren positief, aldus medewerker Celestino da Cruz: ‘’We kunnen met de elektrische pomp twee dagen volop werken zonder de accu tussentijds op te laden. Daarnaast is de eCityJet aanzienlijk stiller dan een hogedrukpomp met dieselmotor. Vooral bij werkzaamheden in de avond- of nachturen is dat een groot voordeel.” Dat de test heeft plaatsgevonden in Amsterdam, is geen toeval: de stad heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 de eerste emissievrije stad ter wereld te zijn.

Doorontwikkeld en verbeterd

Na de testfase is de doorontwikkeld, op basis van de feedback uit de praktijk. Het resultaat werd onthuld tijdens de Rioned Innovatiedagen afgelopen oktober: een verbeterde versie van de eCityJet, in combinatie met een elektrische bestelbus met extra grote range. De nieuwe elektrische Vito bus heeft een range van maar liefst 350 km: genoeg om zonder tussentijds opladen van Groningen naar Maastricht te rijden. Eerder in 2019 was dit 110 km. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat de elektrische bus met elektrische hogedrukreiniger dagelijks goed inzetbaar zijn. Uitgerust met de modernste technologie, een uitstoot van nul en waarbij de geluidshinder tot een minimum wordt beperkt is de lange range bus met elektrische hogedrukmachine geschikt voor plekken waar de strengste milieunormen gelden.

Presentatie e City Jet Rioned Tilburg 72

Bijdragen aan een schonere wereld

De elektrische lange range bus met elektrische hogedruk rioolreinigingsmachine is ontstaan door ‘out of the box’ te denken, waardoor Van der Velden en Rioned vol inzetten op duurzame innovatie. Beide willen hiermee bijdragen aan een schonere wereld voor de volgende generatie. Niet voor niets heeft Van der Velden als eerste in haar branche de Sustainable Development Goals charter ondertekend. Hierin zijn de zeventien werelddoelen opgenomen die erop gericht zijn om voor 2030 een eind te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Bent u na het lezen van dit verhaal ook enthousiast geraakt over elektrisch aangedreven rioolreinigingsmachines? Of heeft u nog vragen hierover? We bespreken de mogelijkheden heel graag met u! Neem contact op met onze of bekijk alvast de eCityJet productpagina op de website.

  • Klanten
Terug naar overzicht >