Voor elke klus een geschikte spuitkop

Een goede spuitkop draagt bij aan de optimale effectiviteit van hogedrukreinigingsmachines en kan u veel tijd besparen en levert veel voordelen op. Een goede nozzle produceert een hoge waterdruk en reinigt daardoor grondig met een optimaal spoeleffect. Door de hoge druk heeft een goede spuitkop ook een hoge trekkracht waarmee deze zich snel en gemakkelijk door afvoeren en rioleringen beweegt. 

Kwalitatief goede nozzles zorgen ook voor een kortere reinigingstijd doordat vuil en verstoppingen sneller verdwijnen. Een goede nozzle is dus ook van economisch groot belang. Met minimaal drukverlies haalt de spuitkop een hoge uitgangssnelheid van de waterstralen wat zorgt voor weinig wrijvingsweerstand.

Welke nozzle gebruiken voor welke klus?

Reiniging
Vet en zeep
Zand
Harde aanslag
Ijs
Wortels
Standaard spuitkop
+
+
+
S31
+
+
+
Hoog rendementskop
++
+
+
Jaagkop
+
++
+
++
Torpedo
+
++
+
++
Quatroset
+
+
++
++
Standaard roterende spuitkop
++
++
+
Tornado
+

++

+
++
++
+
Buster
+
++
+
++
+
+
Zandschoen
++

+ = mogelijk oplossing

++ = Beste oplossing

Bij Rioned bieden we een breed scala aan spuitkoppen aan die perfect zijn afgestemd op elke klus. Elke situatie vraagt immers om een andere aanpak, afhankelijk van de aard en hardnekkigheid van de verstopping. Voor reguliere reiniging van buizen en rioleringen zijn de meeste spuitkoppen geschikt, maar we raden vooral de Hoogrendementskop en de Standaard Roterende Spuitkop aan voor optimale resultaten.

Bij langdurig gebruik van afvoeren en rioleringen kunnen vet- en zeepresten zich ophopen, waardoor de doorstroming van afvoerwater wordt belemmerd. Om deze hardnekkige vervuiling te verwijderen, is een krachtige hogedrukstraal vereist. Onze JaagkopTorpedoStandaard Roterende SpuitkopTornado en Buster zijn uitermate geschikt voor deze taak. Voor nog hardnekkiger vervuiling met harde aanslag is ook onze Quatroset zeer geschikt.

Naast vervuiling kunnen natuurlijke verschijnselen ook leidingen verstoppen. Zand in een leiding is bijvoorbeeld gemakkelijk te verwijderen met behulp van een Zandschoen. Tijdens de winter kunnen bevroren leidingen voor problemen zorgen. Onze QuatrosetTornado en Wortelsnijder zijn uitstekend geschikt om ijs uit leidingen en afvoeren te verwijderen. Ook boomwortels kunnen leidingen blokkeren, omdat ze sterk genoeg zijn om door rioleringen te groeien en verstoppingen te veroorzaken. Met onze Wortelsnijders verwijder je deze wortels moeiteloos.

Square - Nozzle 4

Radiale of roterende spuitkop?

De twee voornaamste type nozzles zijn: radiale spuitkoppen en roterende spuitkoppen. De radiale spuitkoppen zijn meestal beter in het ontstoppen: hun statische waterstralen vergroten de trekkracht. Roterende spuitkoppen hebben een 360° bereik en zijn juist beter in het reinigen van de buis. Ze worden vaak ingezet na het ontstoppen of juist om verstoppingen te voorkomen. Sommige spuitkoppen zijn gemaakt voor huis-tuin-en-keukenverstoppingen door vet- of zeepresten. Anderen hebben kettingen of staaldraden om zwaar werk te doen: kalk, cement, vet en wortels verwijderen. Daarnaast levert Rioned ook enkele bijzondere spuitkoppen voor zeer specifieke situaties, zoals wortelsnijders en zandschoenen.

Wist je dat het water dat met hoge druk door de spuitkoppen wordt geperst zelfs bij de beste nozzles kalk achterlaat? Naar verloop van tijd kan je nozzle dus verstopt raken waardoor de prestaties minder worden. Daar hebben we een heel simpele oplossing voor: een nozzle prikker. Haal de spuitkoppen prikker simpel weg met regelmaat door de gaten van de spuitkop en garandeer de beste prestaties van jouw nozzle. 

Square - Nozzle 5

Open of blinde nozzle?

Een open spuitkop heeft aan de voorzijde én aan de achterzijde openingen waardoor het water naar buiten spuit. De waterstralen aan de voorzijde zorgen voor de ontstopping, terwijl de waterstralen aan de achterzijde trekkracht leveren. Een blinde spuitkop heeft alleen aan de achterzijde openingen voor een maximale trekkracht. 

Rioned levert spuitkoppen die voldoen aan de hoogste effectiviteitseisen. Bekijk hieronder welke spuitkop het meeste geschikt is voor welke werkzaamheden.

De meeste spuitkoppen hebben inzetspuitkoppen, die te vervangen zijn. De spuitgaten van de nozzles slijten door de waterkracht. Hierdoor verliest de spuitkop druk. Door de inzetspuitkoppen te vervangen gaat de spuitkop veel langer mee. Naast de stalen inzetspuitkoppen zijn er ook keramische inzetspuitkoppen. Deze zijn nog beter bestand tegen slijtage.

Full Page Urban Jet
Square - Hoses

Bijbehorende hogedruk slangen en slanggeleiders

Voor optimale resultaten heeft u dus de juiste spuitkop nodig. Echter, de kwaliteit van de hogedrukslang is eveneens essentieel. Rioned heeft een eigen type lichtgewicht slang ontwikkeld met een enkele stalen binnen mantel voor flexibiliteit en een bijzonder gladde binnenkant. De nieuwe MaxFlow slang heeft een grotere binnendiameter waardoor drukverlies tot een minimum beperkt blijft, zonder de werkdruk en barstdruk (maximaal belastbare druk) te beïnvloeden. Om beschadiging aan de slang bij invoer in een put te voorkomen, zijn er bovendien verschillende typen slanggeleiders leverbaar. De MaxFlow rioolslang in de volgende configuraties leverbaar

DiameterLengteAansluiting
NW 5 of 3/16"10, 15 of 20 meter1/8" x 1/8"
NW 6 of 1/4"10, 15 of 20 meter1/8" ext. 3/8"
NW 8 of 5/16"10, 20 of 30 meter1/4" x 3/8"
NW 10 of 3/8"20, 30, 40 of 50 meter2" x 1/2"
NW 13 of 1/2"20, 40, 50, 60, 80, 100 of 120 meter2" x 1/2"
NW 16 of 5/8"80, 100 of 120 meter2" x 1/2"