Voor elke klus een geschikte spuitkop

Een goede spuitkop draagt bij aan de optimale effectiviteit van hogedrukreinigingsmachines. Een kwalitatief goede spuitkop heeft namelijk een geoptimaliseerd spoeleffect. Hierdoor wordt vuil in afvoeren en rioleringen direct weggespoeld. 

Een goede spuitkop heeft een hoge waterdruk. Hiermee verwijder je vuil, aanslag en verstoppingen makkelijker dan met een slechte spuitkop. Dit zorgt ook voor een kortere reinigingstijd. Vuil en verstoppingen zullen namelijk sneller verdwijnen dan met een slechte spuitkop. De beschikking hebben over goede nozzles dus ook van economisch groot belang. 

Daarnaast draagt een hoogwaardige nozzel ook bij aan een groter gebruiksgemak. Zo heeft een goede spuitkop een hogere trekkracht. Dit zorgt ervoor dat de kop zich makkelijker en sneller door afvoeren en riolering beweegt. Ook heeft een goede spuitkop minder drukverlies. Het water haalt namelijk een hogere uitgangssnelheid en dit zorgt voor weinig wrijvingsweerstand.

Om het optimale resultaat te behalen, is het ook belangrijk welk type nozzle je gebruikt. De keuze voor de juiste spuitkop hangt af van verschillende factoren. Lees hieronder hoe je kunt bepalen welke nozzle je het beste kunt gebruiken bij welke klus.

Welke nozzle gebruiken voor welke klus?

Rioned levert spuitkoppen voor elk type hogedrukreinigingsmachine. Ons uitgebreid assortiment omvat nozzles voor de meest uiteenlopende verstoppingen in buizen tot 650 mm.

Een goede spuitkop draagt bij aan de optimale effectiviteit van hogedrukreinigingsmachines en kan u veel tijd besparen. Onze spuitkoppen voldoen aan de hoogste effectiviteitseisen. Bekijk hieronder welke van onze spuitkoppen het best geschikt is voor welke klus.

Reiniging
Vet en zeep
Zand
Harde aanslag
Ijs
Wortels
Pompen en gemalen schoon spuiten
Standaard spuitkop
+
+
+
S31
+
+
+
Voorstraler
++
Hoog rendementskop
++
+
+
Jaagkop
+
++
+
++
Torpedo
+
++
+
++
Quatroset
+
+
++
++
Standaard roterende spuitkop
++
++
+
Tornado
+

++

+
++
++
+
Buster
+
++
+
++
+
+
Blizzard Large 1/2"
+
++
++
++
++
Zandschoen
++


+ = mogelijk oplossing

++ = Beste oplossing

Bij Rioned hebben we verschillende uitvoeringen van nozzels. Iedere spuitkop is perfect afgestemd op zijn eigen soort klus. Elke situatie vraagt namelijk om een andere aanpak. Allemaal afhankelijk van de aard en hardnekkigheid van de verstopping. Voor reguliere reiniging van buizen en rioleringen zijn de meeste spuitkoppen geschikt, maar we raden vooral de Hoogrendementskop en de Standaard Roterende Spuitkop aan voor optimale resultaten.

Bij langdurig gebruik van afvoeren en rioleringen kunnen vet- en zeepresten zich ophopen. Hierdoor stroomt het afvoerwater niet meer goed weg. Om deze hardnekkige vervuiling te verwijderen, is een krachtige hogedrukstraal vereist. Onze JaagkopTorpedoStandaard Roterende SpuitkopTornado en Buster zijn uitermate geschikt voor deze taak. Voor nog hardnekkiger vervuiling met harde aanslag is ook onze Quatroset zeer geschikt.

Naast vervuiling kunnen ook natuurlijke verschijnselen ook leidingen verstoppen. Denk bijvoorbeeld aan zand, boomwortels of ijs. Zand in een leiding is makkelijk te verwijderen met behulp van een Zandschoen. Ook boomwortels kunnen leidingen blokkeren. Die zijn namelijk zo sterk, dat ze zo door een rioleringsbuis kunnen groeien. Met onze Wortelsnijders verwijder je deze wortels moeiteloos. Tijdens de winter kunnen bevroren leidingen voor problemen zorgen. Onze Quatroset en Tornado zijn uitstekend geschikt om ijs uit leidingen en afvoeren te verwijderen.

Ook de nozzle diameter is belangrijk. Voor het optimale resultaat, moet deze namelijk niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. Op onze website staan zijn nozzles beschikbaar met een diameter van 16 tot wel 160 mm. Hierdoor hebben we voor iedere klus de perfecte spuitkop. 

Square - Nozzle 4

Radiale of roterende spuitkop?

Een belangrijk onderdeel van een spuitkop is de manier van spuiten. Zo maken we onderscheid tussen een radiale spuitkoppen en een roterende spuitkoppen. De radiale spuitkoppen zijn meestal beter in het ontstoppen: hun statische waterstralen vergroten de trekkracht. Roterende spuitkoppen hebben een 360° bereik en zijn juist beter in het reinigen van de buis. Ze worden vaak ingezet na het ontstoppen of juist om verstoppingen te voorkomen. 

Sommige spuitkoppen zijn gemaakt voor huis-tuin-en-keukenverstoppingen door vet- of zeepresten. Andere zijn gewapend met kettingen of
staaldraden zodat ze het aller zwaarste werk aankunnen: kalkafzetting, cement- of betonresten, vet en wortels. Daarnaast levert Rioned ook enkele bijzondere spuitkoppen voor zeer specifieke situaties, zoals wortelsnijders en zandschoenen.

Wist je dat het water dat met hoge druk door de spuitkoppen wordt geperst zelfs bij de beste nozzles kalk kan achterlaten? Na verloop van tijd kan je nozzel verstopt raken. Dit vermindert de prestaties enorm. Daar hebben we een heel simpele oplossing voor: een nozzle prikker. Verwijder de kalkaanslag in je nozzle makkelijk en snel door regelmatig met de nozzleprikker in de gaten van je spuitkop te prikken. Hiermee gaat je spuitkop nog jaren mee en voldoet die nog jaren aan jouw wensen.

Square - Nozzle 5

Open of blinde nozzel?

Een open spuitkop heeft aan de voorzijde én aan de achterzijde openingen waardoor het water naar buiten spuit. De waterstralen aan de voorzijde zorgen voor de ontstopping, terwijl de waterstralen aan de achterzijde trekkracht leveren. Een blinde spuitkop heeft alleen aan de achterzijde openingen voor een maximale trekkracht. 

De meeste spuitkoppen hebben inzetspuitkoppen, ook wel inserts genoemd. Deze zijn te vervangen. De spuitgaten van de nozzles slijten door de waterkracht. Hierdoor verliest de spuitkop zijn druk. Door de inzetspuitkoppen te vervangen, gaat de spuitkop veel langer mee. Er zijn twee soorten inzetspuitkoppen: keramische en stalen inserts. De beste inzetstukken zijn de keramische. Deze zijn namelijk veel beter bestand tegen slijtage en gaan daardoor veel langer mee. 

Full Page Urban Jet
Square - Hoses

Bijbehorende hogedruk slangen en slanggeleiders

Voor optimale resultaten heeft u dus de juiste spuitkop nodig. Echter, de kwaliteit van de hogedrukslang is eveneens essentieel. Rioned heeft een eigen type lichtgewicht slang ontwikkeld met een enkele stalen binnen mantel voor flexibiliteit en een bijzonder gladde binnenkant. De nieuwe MaxFlow slang heeft een grotere binnendiameter waardoor drukverlies tot een minimum beperkt blijft, zonder de werkdruk en barstdruk (maximaal belastbare druk) te beïnvloeden. Om beschadiging aan de slang bij invoer in een put te voorkomen, zijn er bovendien verschillende typen slanggeleiders leverbaar. De MaxFlow rioolslang in de volgende configuraties leverbaar:

DiameterLengteAansluiting
NW 5 of 3/16"10, 15 of 20 meter1/8" x 1/8"
NW 6 of 1/4"10, 15 of 20 meter1/8" x 3/8"
NW 8 of 5/16"10, 20 of 30 meter1/4" x 3/8"
NW 10 of 3/8"20, 30, 40 of 50 meter2" x 1/2"
NW 13 of 1/2"20, 40, 50, 60, 80, 100 of 120 meter2" x 1/2"
NW 16 of 5/8"80, 100 of 120 meter2" x 1/2"
NW 19 of 3/4"80 meter3/4" x 3/4"


Naast een hogedrukslang heeft Rioned ook andere slangen zoals vulslangen of een zuigslang