• Producten

Wat is een kolkenzuiger?

Kolkenzuigers zijn gespecialiseerde voertuigen die ontworpen zijn om rioolstelsels te reinigen en te onderhouden. Een kolkenzuiger is ook wel bekend als een vacuümvrachtwagens, rioolreinigers of combinatie unit. Gemeentes en aannemers gebruiken deze vrachtwagens vaak om verstoppingen te verhelpen en te voorkomen. Zo blijven rioleringen efficiënt werken.

De vrachtwagens zijn uitgerust met een grote tank. Daarnaast hebben ze en een krachtig vacuümsysteem dat puin, slib en ander vuil uit het riool kan verwijderen. Het zuigsysteem creëert een onderdruk. Hierdoor wordt afval en puin de tank in gezogen. Daarna wordt het vuil afgevoerd en op de juiste manier vernietigd.

Combinatie Units

Rioned heeft verschillende kolkenzuigers. Onze combinatietrucks komen het meeste voor. Deze worden gebruikt voor het zowel het zuigen met een vacuümpomp als het reinigen met hoge druk. Daarmee kun je verstoppingen oplossen en vuil verwijderen. Combi's zijn er in verschillende maten. Zo produceren wij kleine compact machines, maar zijn er ook grote varianten zoals de Aquastar van Kaiser.

Een voorbeeld van een compact combi is onze RioCom. Dit is een combi truck met een 3.000 liter watertank. Dankzij zijn compacte formaat is de RioCom perfect geschikt voor het werken in steden. Daarnaast is hij wendbaar en en ontwikkeld voor dagelijks gebruik tegen lage kosten.

Ook de FlexCom is een perfecte kolkenzuiger. Deze combi unit heeft een watertank tot wel 3.750 liter met een schuifbare tussenwand. Hij is ontwikkeld voor de flexibele inzet in de binnenstad. Hij kan ingezet worden op plekken waar grote auto's niet kunnen komen. 

Kolkenzuiger op een aanhanger

Naast combinatietrucks en zuigwagens zijn er ook kolkenzuigers in andere formaten. Zo is er de Zuigaanhanger, een alternatief voor de grote combi units. Als aanhanger ideaal voor onregelmatig gebruik maar ook bijzonder goed geschikt voor alledaagse inzet. De zuigaanhanger heeft een watertank van 2.100 liter en een zuigcapaciteit van 425m3. Met deze aanhanger leeg je snel en vakkundig kolken op de moeilijkst bereikbare plekken.

Het belang van kolkenzuigers

Kolkenzuigers zijn essentieel voor het goed functioneren van ons rioleringssysteem. Zonder regelmatige reiniging en onderhoud kunnen riolen verstopt raken. Dit kan leiden tot opstoppingen, wat dure reparaties en gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Overstromingen van het riool kunnen ervoor zorgen dat onbehandeld afvalwater overloopt in straten, huizen en bedrijven. Dit kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor het publiek.

Kolkenzuigers worden gebruikt in noodsituaties. Bijvoorbeeld na een zware regenbui of overstroming om puin te ruimen en verdere schade aan het systeem te voorkomen. De combitrucks worden ook gebruikt in industriële omgevingen. Dit om tanks en bassins met gevaarlijke stoffen te reinigen.

Kortom, kolkenzuigers zijn een essentieel onderdeel van onze infrastructuur en spelen een vitale rol in de veilige en efficiënte werking van onze rioolstelsels. Ze zijn onmisbaar voor het behoud van de volksgezondheid en het voorkomen van dure reparaties en schade aan ons milieu.

Full Page Rio Com
  • Producten
Terug naar overzicht >